Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prihvatila sam uličnu macu u kuću jer je hramljala! posle dolaska u kucu, hranila sam je, dve večeri je prespavala na stolici otečene šape, leve zadnje. Kada smo se probudili ujutru, sin je primetio otvorenu ranu na šapi koja je povređena. Da li je moguće da je ona sama grizla i napravila tu ranu na šapi bolesne noge? Postoji li mogućnost nekog težeg kožnog oboljenja, jer rana je otvorena, nema kože, nema krvi, ali se vidi crveno meso, širina rane je kao otisak palca ljudskoga, molim za savet, hvala, Saška
O: Šapa je dosta izložena raznim povredama i bolestima koje su obično posledica infekcije (u dodiru je s nečistoćama s tla). U anatomskom pogledu, šapa je vrlo komplikovane građe, a povrede mogu obuhvatati kožu, hrskavicu pa i kosti.

Osnovni simptomi povreda šape su šepanje i lizanje obolelog mesta. Uzroci povrede mogu biti kontakt s nagrizajućim materijama, kao što su kiseline i alkali, zatim rane (rezne i ubodne), lomovi jednog ili više prstiju.

Osim povreda, moguće su gnojne fistule na šapi koje su izazvane stranim telom koje obično uđe pod kožu između prstiju. Često se na taj način zavlače travke pa je potrebno svakodnevno pregledati šapice i odstraniti eventualne travke koje su zabodene u kožu ljubimca.

Mogući su i ubodi insekata, koji na mestu samog uboda izazivaju vidljive, različito velike, lokalne reakcije (oteklina, bol, crvenilo). Samo se kod osetljivih jedinki javljaju i alergijske reakcije, koje mogu biti lokalizovane na mestu uboda ili sistemske. Nakon uboda pčele preporučuje se što pre izvaditi žaoku. U slučaju lokalizovane reakcije dovoljno je staviti hladni oblog i, eventualno, lokalno primeniti kortikosteroidnu kremu. Ako se otok povećava, preporučuju se preparati antihistaminika.

Dalje, moguće je i istegnuće ligamenata, napuknuće kostiju bez pomeranja delova i posledično njihovo krivo zarastanje.

S obzirom na sve navedeno, savetujem Vam da posetite veterinarsku ambulantu kako bi se RTG pregledom postavila ispravna dijagnoza i odredila adekvatna terapija, jer na ovaj način nije moguće odrediti da li je maca sama sebi napravila otvorenu ranu usled iritacije, ili je u pitanju reakcija tela na određeni proces koji se dešava na šapi.

O povredi šapa pisali smo u tekstovima Povreda jastučića šape kod mačke i Povreda šape nakon ujeda druge mačke.

OZNAKE: