aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jednu mačku, staru 7-8 meseci, i sve je bilo ok. Inače je kućna mačka ali ide i napolje vrlo često. Pre neki dan se vratila i primetio sam nešto krvavo na njenoj nozi. Sad ne znam kako da vam objasnim, pokušaću dočarati najbolje što mogu. Nekako je ranila onaj jastučić, samo ne one jastučiće na šapi nego onaj malo iza, malo više na nozi što štrči. Baš ga je rascepila negde dobro, i pretpostavljam da je na nešto nagazila ili pala pa ranila. Sad znam da mačkama rane brzo zarastaju, a ovo je rana na jastučiću i to još brže zarasta, samo problem je što ona to stalno liže i mnogo usporava proces i stalno ga raskrvari opet. Danas ga je bas dobro raskrvarila i gde god je išla ostavljala je krvave tragove, a i nešto se zbunila jer je verovatno bolelo, i popela se na krevet i izvršila nuždu. Molim vas ako mi možete nešto preporučiti da uradim, taman krene da zarasta, a ona to pokida opet. Kako to da sprečim da radi. Pokušali smo prekrivanjem rane i zavojem, i tkaninom i svime ali uvek nekako skine i ako stegnem sasvim dovoljno, a ne želim previše da stežem zbog cirkulacije. Kada god počne da krvari ja to obrišem, i pokušam prekriti ali ne vredi. Hvala!

O: Jastučići na šapama posebno su izloženi raznim mehaničkim povredama, ako mačka zgazi na oštri predmet ili oguli jastučić na gruboj podlozi, bude povređena u tuči ili zadobije opekotine ili promrzline.

Rane na jastučićima šape sporije i teže zarastaju od rana na koži. Tretiranje rane je standardna kao i za bilo koju drugu vrstu rane kod mačke i uključuje čišćenje rane antiseptikom (Betadine rastvor i sl.), a ponekad je dovoljno i mlakom vodom sa sapunicom.

Antiseptik se upotrebljava za čišćenje svežih rana, a kad rana počne da zarasta, treba prestati sa davanjem antisepticima jer oni usporavaju zarastanje. Nakon toga, kad se rana prosuši, preporučljivo je tretirati ranu antibiotskim kremama ili sprejem.

Postoje i različiti preparati za zasušivanje rana u vidu spreja: Dermocool sprej (Virbac), antibiotski Engemicin sprej, ili sprej na bazi aluminijuma za brže zarastanje rana Alu-farm sprej. Postoje i preparati u vidu gela kao što je Skingel (ICF) ili u vidu masti kao što je Mumivet mast. Ovi preparati štite ranu, deluju antibakterijski i antiseptično, te na taj način saniraju rane i ubrzavaju njhovo zarastanje.

Vlažna podloga ne dozvoljava rani da se suši pa bi bilo dobro da je mačak zatvoren dok se ranice ne zatvore. Nije potrebno umotavati nogu jer je važno da rana bude otvorena kako ne bi nastupili anaerobni usvlovi koji pogoduju nastanku nekih bakterija.

Ranu tokom zarastanje možete zaštiti elizabetinskim okovratnikom, koja će odvratiti životinju od konstantnog iritiranja i grickanja.

OZNAKE: