Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani, imam mačora sijamca starog tri godine. Kućna je mačka i ne izlazi napolje. Redovno ga vakcinišemo. Još uvek nije pokazao nikakvo interesovanje za mace ,,suprotnog pola", odnosno još uvek nema nikakvog nagona za parenjem. Da li je to normalno? Hoće li se potreba ikada pojaviti ili će zauvek ostati mala, nevina maca.... Inače on je velika maza i dosta je razmažen (možda ima neke veze s tim?). Hvala unapred i pozdrav, Sara

O: U uzrastu u kom se nalazi Vaša maca već bi trebalo da kao zrela jedinka ima nagon za parenjem.

Ukoliko ste probali da ga upoznate sa drugim macama koje su bile spremne za parenje a on nije pokazao baš nikakvo interesovanje tada je potrebno da Vaš veterinar izvrši direktan uvid u njegovo stanje.

Pošto ste rekli da je kućni mačak a star je tri godine, pretpostavljam da nije imao dodira sa drugim macama u teranju, pa tako nije bilo ni potrebe da iskazuje svoju seksualnost. Nekad je samo potrebno da dobije malo podsticaja, npr.u vidu mirisa ženke spremne za parenje) pa da se pretvori u pravog Don Juana.

Moram napomenuti da se neretko posle ovakvih susreta i parenja dešava da macan neko vreme pati u pravom smislu te reči.

Ozbiljniji problem se javlja kada osetivši svoju muškost dobije potrebu da obeleži svoju teritoriju, po Vašem nameštaju. Što više uklanjate miris,k oji je jako neprijatan, on će biti uporniji. Tada jedino rešenje predstavlja kastacija.

Savet je da dobro razmislite koja je cena praktične ljubavi. Ako ipak žarko želite potomke Vašeg macana, samo napred.

OZNAKE: