Odgovara: 
Nikola Mišić, dr. vet. med., 
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Maca je skroz bela, stara godinu i mesec dana, sterilisana sa 5 meseci. Malo elegantnije popunjena. Od kako je presla na granule jede Bento Kronen i Royal Canin isključivo samo to i ništa drugo, ne zato što joj ne dajemo nego zato što je izbirljiva i ne prihvata nijednu drugu hranu. Pre dve nedelje počela je da neprestano liže bradavice i to samo dve. Pojavila se skramica na njima i koža je oko njih malo crvenija. Rekli su nam da je od Royal Canina jer je kasnije uveden u ishranu, kao alergija. Međutim, prestali smo da joj dajemo Royal ali i dalje se vidi crvenilo i samo sada bez skramice. Da li može da bude još nešto sem alergija? I kako da joj pomognem kada ne želi ni jednu drugu hranu? Čak ni kada pomešam sa nekom novom u maloj količini, ona oseti i ne prilazi činiji po ceo dan i mjauče. Jovana
O: Kako ste eliminisali pomenuti hranu ih ishrane, a maca i dalje ima probleme sa mlečnim žlezdama zaključak je da Royal Canin hrana nije izazvala ove simptome pa se uvek možete vratiti ovom proizvođaču.

Simptome koje ste primetili kod vaše mačke mogu ukazivati na mastitis, o čemu su kolege opširno pisali u odgovorima Upala mlečnih žlezda, Mastitis – zapaljenje mlečne žlezde i Zapaljenje mlečne žlezde kod mačeta.

Kako biste u budućnosti znali koji to simptomi pouzdano upućuju na alergiji na hranu savetujem vas da pročitate odgovore koji glase Alergija na hranu/Preporuka ishrane i Alergija na hranu kod mačke.

Mačke mogu biti posebno izbirljive. Ponekad odbijaju određene vrste mesa ili drugih namirnica, dok je kod nekih to odbijanje u vezi sa konzistencijom hrane. Tako neke vole kuvanu ili meku hranu iz konzerve dok druge prednost daju dehidriranoj hrani. Pojedine mačke su spremne da gladuju danima dok ne dobiju hranu koju žele.

Izbirljivost takođe može ukazivati na bolesti desni ili zuba i smanjen osećaj ukusa i mirisa, a može biti i znak većeg broja bolesti.

Stoga dobro posmatrajte Vaše ljubimce, pa ukoliko primetite odstupanja od uobičajenog ponašanja (npr. oprezno uzimanje hrane, otežano žvakanje i sl.) ili promene u konzistenciji izmeta, mršavljenje, gubitak sjaja ili neurednu dlaku, kao i slabost i nezainteresovanost za okolinu, svakako odvedite mačku na pregled.

Što se tiče izbora hrane, u prodavnicama Pet centra možete odabrati za Vaše mace čitav niz gotovih vrsta hrane različitih ukusa i konzistencije, prilagođenim macama s posebnim prehrambenim potrebama. Prilikom izbora hrane rado ćemo Vam pomoći savetom.

 

OZNAKE: