Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Zbog čega moja mačka neprestano jede?
Vanja

O: Mačke su životinje koje veoma dobro regulišu količinu unete energije, odnosno jedu sve dotle dok ne zadovolje svoje energetske potrebe. Količina hrane koju će Vaša maca pojesti zavisi samo od njene energetske i hranljive vrednosti tj. ako je energetska vrednost hrane veća, maca će pojesti manju količinu i obrnuto. Gotova dehidrirana hrana za mace sadrži sve potrebne materije, pravilno izbalansirane prema potrebama Vaše mace.

Kupovinom ove hrane možete biti sigurni da je Vaša maca zadovoljila sve svoje dnevne potrebe u hranjivim materijama.

Vrlo važno je napomenuti da bi Vašoj maci trebali da redovno dajete preparate protiv crevnih parazita.

Najčešći oblici crevnih parazita kod mačaka su Toxocara cati i T. leonina. Obično su dužine 5 - 10 cm, bele ili smeđkaste boje, a liče na špagete. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka može da ih povrati ili cele izlaze sa stolicom. Osim digestivnih problema, invazija crevnim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opše stanje organizma. Kod mačaka invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugao i uvećan stomak i stalno prisutna želja za hranom, kao što je slučaj sa Vašom macom.

Zato je kod mačaka vrlo važno redovno sprovoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pesak kako bi se ukonili uslovi za nastanak infekcije. Zbog svega već navedenog preporučujem Vam da Vašoj maci date neki od preparata koji se koriste za dehelmintizacuju.

Sve potrebne preparate za dehelmintizaciju, kao i veliki izbor visoko kvalitetne hrane možete naći kod nas u Pet centru.

OZNAKE: