ana_jovanovic2

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, moja mačka je stara godinu dana, sterilisana je mesec dana nakon okota. Ima nedelju dana od sterilizacije, dojke sa desne strane su joj tvrde i veće, rekla bih da su otekle. Maca se ponaša normalno, jede i pije, umiljatija je i više se igra. Pričala sam sa veterinarom koji je izvršio sterilizaciju, rekao je da je moguće da period laktacije nije prošao i da ce se dojke smanjiti prirodnim putem. Zanima me vaše mišljenje.
Unapred hvala, Katarina

O: Kada se maci prekida laktacija, onda se uvode posebne dijetetske mere. Maci se daje lakša hrana, hrana koja ima manje masti. Ukoliko laktacija ne prestane, kao posledica zadržavanja mleka u mlečnoj žlezdi može se razviti mastitis. Zapaljenje mlečne žlezde ili mastitis, može da nastane  različitim putem: najčešći put infekcije je kada mikroorganizmi prodiru kroz sisni kanal, zatim putem krvi - hematogeno, kao i limfogenim putem preko povređene kože mlečne žlezde. Neki spoljašnji i unutrašnji faktori se smatraju predisponirajućim za nastanak mastitisa.


To su higijena, oblik mlečne žlezde, povrede sisa, bolesti kože i mlečne žlezde, kao i uopšteno slaba kondicija i zdravstveno stanje životinje, nekvalitetna i neizbalansirana ishrana. Prouzrokovači mastitisa su u najvećem broju slučajeva bakterije.

Zapaljenje mlečne žlezde je reakcija organizma na mikroorganizme koji kada uđu u mlečnu žlezdu, razmnožavaju se  i dovode do oštećenja tkiva koje se od mikroorganizama brani zapaljenskom reakcijom. U žlezdanom parenhimu i kanalićima, toksini mikroorganizama dovode do oštećenja tkiva.

Savetovala bih vam da se pridržavate saveta vašeg veterinara I da odvedete macu na kontrolni pregled ukoliko uočite da se otok širi i da maca pokazuje I druge simptome.
 
 
 

OZNAKE: