aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nasa maca ima tri meseca. Uvećale su se četiri dojke. Prva je oko tri cm -najveća. Da li će se to normalizovati sterilizacijom? Hvala, Biljana

О: Zapaljenje mlečne žlezde ili mastitis, može da nastane različitim putem: najčešći put infekcije je kada mikroorganizmi prodiru kroz sisni kanal, zatim putem krvi - hematogeno, kao i limfogenim putem preko povređene kože mlečne žlezde. Neki spoljašnji i unutrašnji faktori se smatraju predisponirajućim.


To su higijena, oblik mlečne žlezde, povrede sisa, bolesti kože i mlečne žlezde, kao i uopšteno slaba kondicija i zdravstveno stanje životinje, nekvalitetna i neizbalansirana ishrana. Prouzrokovači mastitisa su u najvećem broju slučajeva bakterije.


Zapaljenje mlečne žlezde je reakcija organizma na mikroorganizme koji kada uđu u mlečnu žlezdu, razmnožavaju se i dovode do oštećenja tkiva koje se od mikroorganizama brani zapaljenskom reakcijom. 

U žlezdanom parenhimu i kanalićima, toksini mikroorganizama dovode do oštećenja tkiva.

O mastitisu je pisala koleginica u tekstu Mastitis - zapaljenje mlečne žlezde.

S obzirom da je u pitanju mače tj. polno nezrela jedinka, malo je verovatno da je u pitanju mastitis. Savetujem Vam da odvedete macu u ambulantu da bi Vaš veterinar posle detaljnog kliničkog pregleda mogao da postavi tačnu dijagnozu i sprovede adekvatnu terapiju.

OZNAKE: