Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Šta da radimo kada je mačka slepa? Treba li je uspavati, ili je moguća neka operacija? Pretpostavljamo da je mačka oslepela posle infekcije uha koja se proširila na očni nerv.
Hvala unapred, Aleksandra

O: Slepilo predstavlja gubitak vida i može biti urođeno, stečeno, potpuno, delimično, reverzibilno i ireverzibilno. Urođeno slepilo je genetski determinisano dok stečeno se može javiti postepeno ili naglo. Uzročnici mogu biti različite vrste, tako da Vam u nastavku navodimo najčešće razloge pojave slepila.

Uzroci stečenog slepila su: povrede oka ili glave, glaukom - povišen intraokularni pritisak koji može oštetiti očni živac, katarakta, tumori oka, povećan krvni pritisak usled bolesti bubrega i štitne žlezde, dijabetes melitus kod koga visoka koncentracija glukoze u krvi dovodi do oštećenja kapilara mrežnjače, degeneracija mrežnjače usled deficitarne ishrane, intoksikacije, infekcije ili nasledne bolesti.
 
Životinja koja je izgubila vid ima promenjeno ponašanje, prisutan je strah, dezorijentisana je, sudara se sa predmetima u kući, a na palpaciju oka može reagovati bolno. Posle gubitka vida mačka će se relativno brzo prilagoditi i oslanjati se na druga čula - njuh i sluh.

Feromoni koje luče mirisne žlezde omogućavaju mačkama prepoznavanje vlastite i tuđe teritorije. Sluh im je dobro razvijen pa čuju tonove koje ljudsko uho ne može registrovati, a imaju sposobnost i vrlo preciznog lociranja izvora zvuka. Važnu ulogu imaju brkovi pomoću kojih mačka prima informacije. Brkovi im služe kao svojevrsne "antene" kojima hvataju vibracije vazduha, što im služi da izbegnu prisustvo predmeta u prostoru.
 
Kako biste utvrdili tačan uzrok slepila savetujem Vas da se mački uradi specijalistički oftalmološki pregled. To možete obaviti na Veterinarskom fakultetu /  katedra za hirurgiju - oftalmologija.

Da biste suzbili stresne situacije prilazite joj polako bez naglih pokreta, ne menjajte raspored predmeta u kući na koje se životinja već navikla i zapamtila, zatim omogućite joj igru igračkama koje zveckaju ili proizvode druge zvukove. 

Slepoj maci takođe možete obezbediti kvalitetan život i slepilo nije razlog zbog koga bi trebalo macu uspavati.

OZNAKE: