Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nekoliko dana dobila sam mušku macu staru oko 2 meseca. To je maca koja je rođena na ulici i tamo je živela, te skoro je počela svoj život kućne mace. Pretpostavljam da je neko jako rano napustio, jer mi se čini da ima potrebu za mamom. Zanima me da li to kod njih nagonski postoji i ispoljava se, bez obzira na prisustvo / odsustvo odrasle mace (jer često ima neko euforično ponašanje - penje se na moj vrat i mjauče, deluje malo zaplašeno i uporno traži deo kože i vuče je kao cuclu:) To sve izgleda simpatično, ali nekada ne mogu da je odvojim od sebe. Koliko god ga sklanjam, ponovo se vraća, a ako mu dozvolim - zna da napravi i šljivicu sisajući kožu. Da li je to normalno ponašanje i koliko će trajati?

Zanima me i koje preparate je najbolje upotrebiti protiv parazita. Ja sam počela sa nekim lekom, koji se zove Helmivet (dajem joj pola ujutru, pola uveče, rečeno mi je da to treba da traje 5 dana, a posle da se ponovi posle određenog vremenskog perioda. Da li je ovaj lek dobar i posle koliko vremena da ponovim tretman? Što se buva tiče - mislim da ih nema, koliko sam ja mogla da uočim, ali ipak se češka povremeno, pa bih ja uzela Frontline, ili nešto sl. Šta je najbolje u te svrhe koristiti? I poslednje pitanje, koliko mace u ovom uzrastu spavaju? On je jako živahan i igra se, ali tokom dana, smenjuju se te faze igre, sa pospanošću. Spava bar 10 puta u toku dana (nekada kraće, nekada i do sat vremena).
Unapred zahvalna, Jelena

O: Ponašanje mačeta koje ste opisali nije neobično za njegov uzrast, a takođe treba imati u vidu i da je ono promenilo sredinu i potrebno je da prođe određeni vremenski period da se adaptira i navikne na nove životne uslove.

Nakon dolaska na svet mačići su određeni period vezani za majku. Mačka je zaštitnik svog legla od prvog dana, brine za svoje leglo i zaštitnički se ponaša ukoliko im preti bilo kakva opasnost. Tokom prvih nedelja života mačići su u potpunosti vezani za majku.

Sisanje traje 4 - 6 nedelja, a ponekad i duže. U uzrastu oko 2 meseca starosti (u kojem je i Vaše mače), mačići su spremni za samostalni život i mogu se odvojiti od majke, tako da sa te strane nemate razloga za zabrinutost. Obezbedite Vašem mačetu igračkice (mišići, loptice...), grebalice, koje možete poprskati specijalnim Catnip sprejem (sprej od mačje trave), kako bi se što pre naviklo da ih koristi. Mačka, posebno mače, dosta vremena provodi spavajući, a ti intervali se smenjuju sa budnim stanjem, kada je i mače aktivnije, tako da to što Vaše mače toliko spava nije ništa neobično.

Što se tiče ishrane mačeta, uvek se preporučuje superpremijum hrana, koja je pravilno izbalansirana i u sebi sadrži sve neophodne sastojke potrebne za zdrav život mačke. U tu svrhu Vam skrećemo pažnju na superpremijum hranu za mačiće Brit Care Junior (Kitten). Više o ovoj hrani saznajte ovde.

Helmivet se koristi za lečenje parazitskih bolesti gastrointestinalnog trakta pasa i mačaka prouzrokovanih parazitima osetljivim na mebendazol (aktivni sastojak ovog preparata). Terapijska doza iznosi 25 - 50 mg / kg telesne težine, što znači da kod mačića i mačaka lakših od 2 kg telesne težine, Helmivet treba davati dva dana uzastopno, ujutru i uveče po 1 / 2 tablete (kod infekcija nematodama), a istu dozu leka je potrebno davati 5 dana uzastopno, ujutro i uveče, kod mešanih infekcija (nematode i cestode). Mladim mačkama je potrebno preparat davati svaka 2 - 3 meseca. Opširnije o ovome možete pročitati ovde i ovde.

Frontline spot - on cat je preparat firme Merial (Francuska). Ovaj preparat protiv ektoparazita možete kupiti u našoj veterinarskoj apoteci. Frontline spot - on se primenjuje  za kontrolu i preveniranje infekcije buvama, krpeljima i vašima. Posle lokalne aplikacije, ovaj preparat se deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake, odakle se postepeno oslobađa.To mu omogućava duže delovanje. Ovaj preparat štiti mačke od infekcije buvama do 5 nedelja, a od infekcije krpeljima do jednog meseca. Preparat se ne koristi kod mačića mlađih od 3 meseca, tako da sa njegovom primenom morate još malo sačekati. Takođe u našoj ponudi imamo i biljne antiparazitske ogrlice protiv buva.

Dodatne informacije o adekvatnim uslovima koje bi trebali pružiti Vašem mačetu pročitajte ovde.

OZNAKE: