Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo mačku (majka stara 2ipo godine) i mačka star godinu dana. Mačka trenutno ima dva mačeta starosti 1,5 meseci i njih smo već udomili samo još čekamo da prođe još malo vremena pa da ih damo. Mačak je pre 10 dana nestao. Bio je pitom mazan nije se tukao nije pravio nered (skakanje po nameštaju, po hrani, tuča sa mačkom...) čak šta više u odnosu na mačku nije proždrljiv, čeka za hranu i čeka da jede dok se ne sklonite. Boravio je u kući i dvorištu spavao na stolicama dolazio sam da se mazi. Mačiće je tolerisao i onjuši ih i ode nije bio agresivan čak ih je i izbegavao. Tražili smo ga kako je nestao i juče smo ga u šetnji videli na nekih 800m od kuće. Zvali smo ga da priđe ali je išao oko nas skakao okolo vatao neke mušice i skoro nas ignorisao. Polomljen mu je rep i malo je prljav (uvek je bio čist) otišli smo do kuće po hranu i nekako ga namamili da priđe. Da vidimo iz bliza da li je to baš naš mačak uporedili smo slike sa telefona i 100% sigurni da je naš. Jeo je hranu pomazili smo ga i hteli da ga ponesemo kući a on je postao agresivan i počeo da se grebe i ujeda i pobegao je. Da li uopšte da pokušamo ponovo da ga vratimo (ovog puta sa rukavicama). Nismo sigurni ni da nas je prepoznao. Mislim kako je bio sa nama i kad nismo kući 5-6 dana kad se vratimo bio je sreća i radosti kad nas vidi. Dok je mačka (njegova mati) svejedno kao tipa e otkud vi. Da li da ga ostavimo (bar znamo da je živ za sada). Da li mačke zaboravljaju ili se možda zbog mačića naljutio ili šta već? Milisav
O: Vašu mačku bismo sada mogli nazvati lutalicom, s obzirom na opisano ponašanje, a kod takvih mačaka uvek postoji problem kada je nužna veterinarska intervencija.

Manji je problem ako se radi o potrebi za jednokratnom intervencijom a poteškoće su veće ako je nužan višekratni tretman, sa ili bez odlaska veterinaru. U svakom slučaju, kada postoji potreba za lečenjem, takvim mačkama je neophodno ograničiti kretanje. Za vreme dok traje lečenje mačku je moguće ostaviti i u veterinarskoj ambulanti, uz dogovor sa veterinarom.

Postoji više uzroka koji su mogli da dovedu do takve promene, kao što je:
- stres od provedenog vremena van njene poznate sredine;
- mogući napad od neke druge životinje ili čoveka;
- da se za to vreme dok je bila napolju inficirala usled kontakta sa obolelom životinjom;

Mačke su poznate po svojoj nezavisnosti i svojeglavosti, što dodatno otežava situaciju.

Ponašanje Vaše mačke sigurno ima svoj uzrok, a beg od kuće je i moguće očekivan nakon dolaska više mačaka u domaćinstvo.

Na Vašu dilemu u vezi prinudnog držanja u kući nema jednoznačnog odgovora. Ukoliko mislite da je maca bolesna, veterinarska intervencija se svakako preporučuje, pa i uz određeno sputavanje i ograničavanje kretanja. Nakon što maca ozdravi, neka "odluči" gde joj je najbolje.

Želimo Vašem ljubimcu što brži oporavak!

OZNAKE: