mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Noćas mi je maca uginula. Odveli smo ga kod veterinarke, dala mu je dosta inekcija, bila mu je cela glava natekla i nije mogao da gleda niti da diše. Dali su mu i protiv alergije međutim nije pomoglo, kad smo ga doveli kući, samo je pao počeo da se trese, pa ustao i uginuo. Šta bi to moglo da bude, niko ne može da mi objasni šta se desilo odjednom zdravom i mladom mačku nije napunio još ni 8 meseci. Molim vas pomozite ne mogu da se smirim, Tanja.

O: Jako nam je žao zbog uginuća Vašeg mačka. Teško je na ovaj način doneti odluku o uzroku uginuća Vašeg mačeta, te je obdukcija indikovana u ovakvim slučajevima.


Teško je pronaći pravi uzrok oticanju glave kod mačaka. Postoji nekoliko različitih uzroka koji dovode do oticanja čitave glave, dela glave ili polovine lica: infekcija (celulitis), alergijska reakcija, trovanje acetaminofenom (lekovi protiv bolova i snižavanja telesne temperature), hematom, tumor, upala mišića. 

Dijagnoza se postavlja opštim kliničkim pregledom i anamnezom. Kod infektivnih oboljenja, često je uzrok mehaničko oštećenje kože (rana), a otečenje je najčešće temperirano i bolno. Takođe, ovo je stanje popraćeno povišenom telesnom temperaturom.

Alergijske reakcije su najčešće posledica uboda insekata i obično se javljaju u toplijem delu godine. Ovakvu reakciju karakteriše oticanje čitave glave koje nije bolno. Kod osipa prisutan je i svrab.

Alergije mogu imati različite simptome poput promena na sluznici usta, koži (s kliničkim znakovima svraba), na disajnim putevima (s kliničkim znakovima kijanja, kašljanja i otežanog disanja) te na sluznici želučano-crevnog sistema (s kliničkim znakovima povraćanja ili proliva). Različiti su alergeni koji mogu dovesti do pojave alergijskih reakcija kod mačaka: ugrizi insekata, određene supstance iz hrane, drveće, trava, grinje, polen, spore gljiva, lekovi... Smatra se da mačke mogu razviti alergijske reakcije na sve poznate inhalacijske alergene koji deluju na ljude.

Trovanje acetaminofenom se primarno javlja u mačaka, a mehanizam nastanka još uvek nije u potpunosti razjašnjen. Obično je, uz otečenje glave, prisutan i svrab šapa i smeđa prebojenost desni.

Hematom nastaje kao posledica traume ili poremećaja zgrušavanja krvi, a obično se uočava oticanje jednog dela glave i bol. Kod kratkodlakih mačaka uočljiva je i diskoloracija kože na mestu nastanka hematoma.

Sledeće, tumori koji se mogu razviti u području glave (hondrosarkom, osteosarkom, limfosarkom i fibrosarkom), obično uzrokuju oticanje samo jednog dela glave, a kompletno oticanje je vrlo česta pojava. Kod tumora česta je bolnost, ali i otvorene rane. Upala mišićnog tkiva takođe uzrokuje oticanje jednog dela glave, a najčešće u području donje vilice ili vrha glave.

U zavisnosti od uzroka oticanja glave preduzima se različita terapija. Kod infekcija je potrebno čišćenje rane uz antibiotsku terapiju. Alergijske reakcije se leče kortikosteroidima i antihistaminicima. Kod trovanja acetaminofenom potrebno je dati antidot, tj. lek koji će smanjiti toksičnost acetaminofena na jetreno tkivo, a najčešće je potrebno dati i intravenozno infuziju te potpornu terapiju kod težih trovanja. Lečenje hematoma prvenstveno zavisi od uzroka: trauma ili poremećaj zgrušavanja krvi. Lečenje tumora zavisi, pak, od tipa i lokacije tumora. Upala mišićnog tkiva leči se nesteroidnim protiv upalnim lekovima i kortikosteroidima.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogla u razjašnjavanju uzroka tragedije koja se dogodila Vašem ljubimcu.

Ne treba zanemariti činjenicu kako je kod neuobičajenih odnosno iznenadnih uginuća preporučljivo zatražiti obdukciju, jer je jedino na ovaj način moguće tačno utvrditi uzrok uginuća. I nekoliko dana nakon uginuća moguće je utvrditi uzrok, pa ukoliko postoji mogućnost da se obavi u Vama najbližoj veterinarskoj ambulanti, svakako bih preporučila.

Verujem da je u ovakvim slučajevima teško pronaći utehu. Volela bih da imam neki savet kako biste lakše prebrodili gubitak ljubimca, ali Vam mogu samo poželeti mnogo snage kako biste što pre preboleli Vašeg ljubimca.

OZNAKE: