Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Polu- persijsku macku parili smo (po prvi put) sa Maine coon-om i ona je omacila samo jedno mače. Mače se razvijalo malo sporije (od otvaranja očiju - tek sedamnaesti dan je otvorilo, do rezonovanja zvukova). No, dalji razvoj je bio normalan i sa dva meseca smo ga poklonili. Međutim, njena majka, naša mačka, pet dana je neprestano mjaukala, proizvodila čudne zvukove i nije htela da jede. Zbog toga smo vratili mače i ona je sada bolje. Zanima me samo da li mački ili mačetu može nešto da se desi ako opet doji, odnosno, ako nakon pet dana pauze pije ustajalo majčino mleko?? Unapred hvala. Аndrijana

О: Odvajanje mačeta od majke može ponekad biti stresno kako za majku, tako i za potomstvo. S obzirom da je u okotu bilo samo jedno mače, mačka je više bila vezana za njega i teško je podnosila odvojenost. Takvo ponašanje je u ovom slučaju očekivano i normalno. Ipak kroz nekoliko dana bi se smirila i stabilizovala.

Mleko mačke je bezbedno za mače, osim ako postoji zapaljenski proces u mlečnoj žlezdi, odnosno ako je prisutan mastitis.

Simptomi mastitisa su: otok mlečne žlezde, temperiranost, bolnost, promenjeno mleko (prisutne "krpice" u mleku, promenjena boja mleka...). U tom slučaju je mleko opasno za mače.

Mleko u mlečnoj žlezdi ne može da bude ustajalo, jer čim se smanji sisanje ili prekine polako se smanji i produkcija mleka. Ponovo sisanje će podstaći ponovno stvaranje i lučenje mleka. Za majku, takođe, nema opasnosti.

S obzirom da je mače staro 2 meseca, preporučujem Vam da mu polako uvodite i hranu za mačiće, po mogućnosti superpremijum kvaliteta.


Više o ishrani mačića možete pročitati u našem prethodnom odgovoru pod naslovom "Mače - ishrana i zaštita od parazita".

OZNAKE: