Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li se kod kastracije mačora koriste konci? Ili je moguće da zahvat bude potpuno bez toga, nego da rana sama zarasta? Hvala, Dina
O: Kastracija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse. To je zapravo postupak odstranjivanja testisa iz skrotalnih vrećica. Kako se radi o manjoj operacija, čitav postupak se sprovodi pod opštom anestezijom.

Mačak mora pre operacije da posti barem 12 sati. Kastracija se radi u potpunoj narkozi, što znači da mačak sve vreme tokom operacije spava. Kada zaspi, područje testisa se brije i dezinfikuje. Zatim se prave dva reza, jedan na jednom testisu i drugi na drugom. Kroz te otvore se izvuku testisi, podvežu se funikulusi i testisi se odrežu. Kastracione rane se ne zašivaju, samo se lokalno posipaju antibiotskim praškom. Na kraju se još daje antibiotik produženog delovanja pod kožu i to je čitav postupak.

Procenjuje se da rana zarasta u periodu od nedelju dana, a ako bi se kastraciona rana lepo zatvorila i zarasla preporučuje se korišćenje elizabetinskog okovratnika. Bez okovratnika mačak bi mogao da liže i samim tim iritira ranu, što dovodi do razvitka infekcije.

Kod kuće mačku osigurajte ležaj na mračnom i mirnom mestu dok se budi iz narkoze i osigurajte mu svežu vodu. Nije poželjno da ga hranite sve dok se potpuno ne probudi iz narkoze, kako mu komadić hrane ne bi otišao u traheju umesto u jednjak.

Iz gore navedenih razloga, veterinari predlažu preventivne zahvate koji se izvode na zdravoj životinji i time se rizik postupka bitno smanjuje. Takođe, to su i razlozi zašto se kastracija obavlja u ranijem uzrastu ljubimca (od 6 meseca života).

OZNAKE: