Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moja supruga je pre nekoliko dana našla mače ispred vrata. Mače je staro oko 3 meseca. Pošto smo odlučili da ga uzmemo pitali smo u prodavnici kućnih ljubimaca da nam daju nešto za gliste iz preventivnih razloga (mače inače izgleda jako zdravo i odnegovano). Dali su nam "cestal" i rekli da pola tabletice damo u vodu. Nakon što je mače to pilo dobilo je "praskav" proliv koji traje već 6. dan. Mače jede granule i trenutno pije pirinčanu vodu. Nije povraćalo. Što se tiče ponašanja nije preterano aktivno ali je uvek spremno na igru sa zezalicama. Koliko dugo mogu ti prolivi posle te tablete da traju? Šta predlažete vi? U napred hvala. S poštovanjem, Bojan Pantelić

О: Cestal cat predstavlja antiparazitski preparat koji se sastoji iz dve aktivne materije - prazikvantela i pirantela, koje ispoljavaju antiparazitarno delovanje protiv juvenilnih i adultnih oblika cestoda i nematoda u gastrointestinalnom traktu mačaka. Prazikvantel se brzo i skoro potpuno resorbuje iz digestivnog trakta, dok je resorpcija pirantelpamoata (embonata) ograničena. Ove razlike u stepenu resorpcije antihelmintika omogućuju preparatu sistemsko i lokalno anticestodno i antinematodno delovanje.

Preparat se koristi za lečenje parazitskih bolesti prouzrokovanih intestinalnim cestodama (odraslim i larvenim oblicima) i nematodama kod mačaka. Preparat je visoko efikasan protiv cestoda (Dipylidium Caninum, T.taeniaeforms, Echinococcus spp., Mesocestoidessp.) i nematoda (Toxocara cati, Toxocaris leonina, Ancylostoma tubaeforme ).

Lek se mačkama daje jednokratno na koren jezika ili pomešan sa hranom, u dozi od 1 tablete na 4 kg telesne mase, s tim da mačke do 2 kg t.m. dobijaju 1/2 tablete, od 2 - 4 kg t.m. 1 tabletu, a preko 4 kg t.m. 1 i 1/2 tabletu. Kod teških infekcija parazitima tretman je neophodno ponoviti posle 14 dana od prve aplikacije.


Kao i kod upotrebe drugih antihelmintika, ne bi trebalo prekoračiti dozu, kao ni davati ga mačićima mlađim od 6 nedelja, ni gravidnim mačkama. Ne primenjivati ga zajedno sa organofosfornim preparatima.

Radi rutinske kontrole mačaka od parazita, lek je potrebno ponavljati na svaka 3 meseca. Infekciju mačaka sa cestodama treba sprečiti uništavanjem buva na njima i njihovoj okolini.

U terapiji dijareja se koristi veliki broj preparata različitog mehanizma dejstva. Vrstu medikamenta prepisuje veterinar na osnovu kliničke slike životinje. Terapija dijareje se ponekada može svesti samo na dodavanje probiotika (bakterija koje deluju zaštitnički, tako što oblažu površinu crevne sluzokože i time ne dozvoljavaju adheziju patogenih miokroorganizama).

Od probiotika su najznačajnije sledeće vrste bakterija i kvasaca koje se, sem u gotovim preparatima, mogu naći i u nekim mlečnim proizvodima: Bacillus subtilis, Lactobacillus bifidus, L. acidophylus, Streptococus faecium, Saharomyces, Torulopsis.


Ponekada hronične dijareje mogu narušiti elektrolitni balans organizma, kao i balans tečnosti i time ugroziti život životinje. Tada je neophodno u terapiju uvesti veći broj medikamenata, kao i obaveznu aplikaciju infuzionih preparata.

Protektivi i adsorbensi su lekovi koji se često koriste u terapiji dijareja. Oni se ne resorbuju iz digestivnog trakta, već samo deluju lokalno, oblažući sluzokožu creva, ili upijajući različite otrove, pa čak i krupnije partukule. U ovu svrhu se najčešće koriste kaolin, zeolit, pektin i aktivirani medicinski ugalj.


Kaolin je po hemijskom sastavu ugalvnom aluminijum - silikat. Ispoljava slabije adsorbentno dejstvo od medicinskog uglja. Najčešće se koristi uz istovremenu primenu sa antimikrobnim i adstrigentnim sredstvima.


Aktivirani medicinski ugalj prvenstveno deluje adsorbentno. Ima odličan terapijski efekat i često se primenjuje u terapiji akutnih dijareja. Medicinski ugalj ne može štetiti ako se primenjuje po uputstvu proizvođača. Uobičajene doze su 5 - 10 g medicinskog uglja, dva puta dnevno. Ipak, ukoliko se medicinski ugalj duže primenjuje ili se daje u većoj dozi, pokazuje sposobnost da na svoju površinu adsorbuje i vitamine, fermente, alkaloide, antibiotike, hemoterapeutike, kao i druge lekove i preparate koji se aplikuju peroralno.


U terapiji dijareje se koriste hrane koje su specijalno pripremljene tako da budu lako svarljive. Sniženom količinom masti umiruju gastričnu mukozu i time sprečavaju povraćanje. Bogate su rastvorljivim vlaknima, što omogućava bolji rast intestinalne mikroflore. U hranu su dodati i elektroliti koji se gube povraćanjem i dijarejom, što utiče na poboljšanje opšteg stanja organizma.


U ponudi Pet Centra postoje medicinske hrane Royal Canin Intestinal i Framina Gastrointestinal, koje se koriste kod oboljenja gastrointestinalnog trakta. Preporučio bih Vam da koristiite medicinsku hranu, kao jedini obrok (uz stalno dostupnu svežu vodu).

Ukoliko je proliv izazvan bakterijskom infekcijom, bilo bi indikovano primeniti antibiotike.

Savetovao bih Vam da se oko dalje terapije posavetujete sa Vašim veterinarom, jer je on najbolje upućen u zdravstveno stanje Vaše mace. U svakom slučaju upotreba probiotika kao i gotovih gastointestinal hrana je dovoljna da donese pozitivan efekat u lečenju Vašeg ljubimca.

OZNAKE: