Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Poslednjih nekoliko dana primećujem da mački malo suze oči, povremeno kija i kad diše kao da se čuje skriput, to nije toliko intenzivno, malo otežano guta. U decembru je imala upalu limfnih žlezda na vratu pa su joj veterinari dali tri inekcije, međutim ona i dalje malo teže guta. Jede, raspoložena je. Juče sam je ipak ponovo odvela veterinaru, obavio je pregled, merio temperaturu (nema povišenu temp.), poslušao slušalicama, i dobro je ispipkao, i on nije našao nikakav problem. Da li je moguće da mačka na pregledu bude sve uredu, a da ipak ima neki problem. To što pomalo suzi oko da li može da se sliva u nos ili grlo i da pravi problem? Razmišljala sam da uzmem marocen kapi da li to ima efekta? Hvala unapred na odgovoru, Mirela

O: Sama pojava suza, kijanje i zvuci prilikom disanja predstavljaju promene zdravstvenog stanja i mogu ukazati na prisustvo određenog poremećaja. Kod različitih alergijskih stanja prouzrokovanih dejstvom inhalatornih alergena ne dolazi do promene vrednosti telesne temperature, a auskultacijom grudnog koša se ne zapažaju promene u zvuku, osim ukoliko u bronhijama nema sadržaja.

Neophodno je postaviti što precizniju dijagnozu, kako bi i eventualna terapija imala smisla i efekta. Ukoliko izabrani veterinar proceni da je neophodno koristiti antibiotske pereparate, jednostavnije je koristiti neke antibiotske masti za oči, zbog toga što se u odnosu na kapi, duže zadržavaju na površini na koju se nanesu.

Ukoliko se do dijagnoze ne dođe jedniostavnim kliničkim pregledom, a simptomi bolesti su i dalje prisutni pribegava se detaljnijoj dijagnostici koja podrazumeva analizu krvi, rentgen sa snimanja ili ultrazvučni pregled kao druge dijagnostičke metode koje su indikovane za eventualnu bolest, kako biste zaista saznali šta je sa Vašom mačkom.


O respiratornim infekcijama pisale su koleginice u tekstovima koji glase Disajni problemi (respiratorna infekcija) i Abdominalo stomačno disanje i respiratorne bolesti, a problemu sa suzenjem očiju kod mačke pisali smo na sledećim odgovorima: Mački suzi oko i Suzenje očiju.

OZNAKE: