Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sijamsku mačku i već nekoliko dana joj suze oči, i jedno se povremeno zatvori. Kako da je lečim?
Ružica

O: Suzenje očiju može biti različite etiologije. Javlja se ili kao posledica obstrukcije suznog kanala ili kao posledica infekcije oka, zatim  suzenje može biti i simptom nekog oboljenja, alergijske reakcije, mehaničke iritacije konjuktive, simptom prisustva stranog tela. Infekcija oka može biti uzrokovana bakterijama gljivicama, hlamidijama, raznim toksinima.

Uzročnik infekcije očiju detektuje se mikrobiološkom analizom brisa uzetog sa konjuktive.

Od rezultata antibiograma zavisi izbor terapije. Najčešće se u terapiji koriste antibiotske masti. Pre aplikacije masti poželjno bi bilo ispirati konjuktivu fiziološkim rastvorom. Na ovaj način takođe možete osloboditi konjuktivu od mehaničkih nečistoća i sitnih čestica koje je iritiraju.

Ukoliko je suzenje očiju simptom nekog oboljenja (najčešće su u pitanju respiratorne infekcije, infektivne bolesti mačaka itd.), neophodno je dijagnostikovati i lečiti  primarno oboljenje.
 
Ako je uzrok suzenja očiju alergijske prirode potrebno je utvrditi šta je alergen i u skladu sa tim odrediti terapiju.
 
U svakom slučaju Vas savetujem da posetite Vašeg veterinara kako bi ustanovili šta je uzrok pojave zatvaranja i suzenja oka, zatim kakva je priroda iscedka iz oka (serozan, mukozan, purulentan) i na osnovu opšteg kliničkog pregleda i oftalmološkog pregleda sa uzimanjem brisa.

Ne preporučujem Vam da samoinicijativno koristite kapi za oči koje sadrže kortiko preparate koji dovode do ozbiljnih posledica ukoliko je rožnjača oštećena.

OZNAKE: