Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru otprilike tri godine. Nije domaća mačka, ali ima kuću u dvorištu. Pre nekoliko dana primetio sam da mu je skrotum malo otečen i sutradan je počeo nekontrolisano da mokri (dok leži, urin izlazi sam), a stolica mu je tvrda kao kamen i ne zakopava je kao pre, ali zna kako da je pusti dok leži. Možete li mi reći u čemu je problem? Hvala unapred na odgovoru. Nenad

O: Moguće je da se radi o upali testisa (orhitis). Pojavljuje se kao posledica neke traume (moždani udar, mehanička povreda, itd.), a može se javiti i kao rezultat periorhitisa ili kao metastatska infekcija (bruceloza, tuberkuloza) gde uzročnik krvi ulazi u testise.

Upala testisa može biti akutna - opipljivo (opipljivo) može biti bolno, teško oticanje testisa, kućni ljubimac ima poteškoća u hodanju i povećanoj temperaturi, kao i u disanju. Akutni orhitis leči se antibiotikom, toplim oblogama, suspenzijama i mirovanjem. Kod hroničnog zapaljenja testisa testis je tvrd i uvećan, bezbolan (to je intersticijski orhitis) koji je neizlečiv.

Takođe je moguće da se radi o tumoru testisa - obično su tumori bezbolni otok koji neprekidno raste.

Neophodno je otići na pregled u veterinarsku kliniku kako bi veterinar postavio tačnu dijagnozu i započeo adekvatnu terapiju.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak