Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Riječ je o uličnoj mački. Pre par dana našla sam je u jako čudnom stanju, bila je veoma letargična, toliko da joj je bilo teško da se pokreće i nije imala apetit. Prvo nisam ni znala šta joj je, mislila sam da je povređena ali nije. Sada već posle 2-3 dana jede ali veoma malo i već je dosta pokretnija nego ranije, čak i trči kad je pozovem. Ono što me brine jeste što sam videla da joj je mokar deo krzna kod repa i zadnjih nogu, čak sam i videla sukrvicu iz vulve. To na krznu izgleda više kao neka tečnost, nije krv i onako je lepljivo. Zanima me da li znate o čemu se radi kao da li je tako nešto prelazno na ljude. Nisam u mogućnosti da mačku povedem kod veterinara pa vas molim za savet. Ne znam da li bih smela da joj dam neki antibiotik s obzirom da se ona već parila ali ne vidim da ima stomačic, to mi je takođe čudno. Hvala unapred na odgovoru i razumevanju. Aleksandra
O: Iscedak iz vagine može biti proziran i vodenast (serozni), krvav, gust i sivkasti, žuto–zelenkasti (gnojni) ili tamno zeleni do crni (nakon porođaja). Prisutnost iscetka najčešće ukazuje na neku bolest polnog ili mokraćnog sistema. Maca se konstantno liže pa je ponekad teško i primetiti iscedak.

Moguće je da se radi o infekciji mokraćnog trakta ili gnojnih infekcija materice (piometra), infekcija ili trauma vagine, zaostale posteljice nakon porođaja, smrti ploda, stranih tela u vagini, inkontinencije pa i različiti tumori u urogenitalnom traktu. Macu je potrebno podvrgnuti kompletnom kliničkom pregledu, uraditi krvnu sliku i rendgenski snimak, a po potrebi i ostale metode dijagnostike poput ultrazvuka, analize urina, vaginalne citologije.

Samo lečenje se sprovodi prema utvrđenom stanju, u nekim slučajevima su dovoljni antibiotici i potporna terapija dok će u drugim slučajevima biti potreban i operacijski zahvat.

O vaginalnom iscedku i sumnje na piometru- gnojnu upalu maternice pisali smo u Vaginalni iscedak i sumnja na piometru – gnojnu upalu materice.

Ako Vaša maca nema poremećeno opšte stanje i normalno jede i nema promena u ponašanju, verovatno se radi o lokalnom stanju koje zahteva klinički pregled i eventualno, bris koji će omogućiti da se odredi adekvatna terapija antibiogramom.

 

OZNAKE: