Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imala sam 4 mačica stara oko 5 meseci. Pre dva dana mi je jedno krenulo da povraća i preminulo, zatim drugo isto tako. Ostala su dva ali i oni kreću sa povraćanjem, ne žele da jedu i neraspoloženi su. Da li smem da im dam neki probiotik za ljude ili šta im drugo mogu dati kako bih ih ostavila u životu? Šta bi to moglo biti? I kako ih lečiti? Miljana
O: Postoji velik broj bolesti koje završavaju uginućem mačića u toj starosti. Najčešće je reč o bolestima virusne etiologije.

Najčešća od njih je panleukopenija mačaka (zarazni enteritis mačaka), akutna zarazna bolest izazvana parvovirusom.

Infekcije kod mačića vrlo su retke što je verovatno posledica kolostralne imunosti. Bolest je najčešća kod mačaka starosti 3 do 4 meseca ili kod starijih kućnih životinja. Povračanje tečnosti ili sluzi obojene sa žuči najznačajniji je simptom. Životinja je jako snuždena i brzo se razvije dehidracija uz upale oči i tup pogled. Mačke često zauzimaju tipičan zguren položaj. Pokazuje da je žedna, ali ne želi da pije, pa često sede ili leže kraj posude sa vodom. Pri palpaciji područja stomaka i tankog creva pokazuje bolnost. Temperatura je povišena, 40-41°C. Temparaturni skok ubrzo prelazi u kolaps, subnormalnu temperaturu i uginuće već za 24 do 48 sati. Uporedo s porastom temperature naglo pada broj leukocita (leukopenija). Dijagnoza se temelji na kliničkoj slici, nalazu krvi (leukopenija) kao i činjenici da obolevaju mlade i nevakcinisane životinje. Lečenje je simptomatsko pošto za viruse nema etiološke terapije. Rehidracija, aplikacija antibiotika i sulfonamida, antiemetika (sredstva protiv povračanja) i vitamina posebno B i C.

Slična oboljenja su gastroenteritisi druge etiologije, a za to su potrebne parazitološke i bakteriološke pretrage.

Kokcidioza (uzročnik je parazit, protozoa) koja nije baš retka kod mladih životinja, može izazvati vrlo sličnu kliničku sliku, ali kod nje početak nije tako iznenadan.

Verminoze (invazije glistama) mogu uzrokovati sličnu kliničku sliku. Tu je za dijagnozu odlučujući parazitološki nalaz.

O čišćenju mačića od crevnih parazita pisala je koleginica Marija Tetkić, dr. vet. med., u tekstu Čišćenje od crevnih parazita mačke i njenog legla.

Takođe postoji i mogućnost trovanja o čemu smo pisali u Trovanje ili bolest, Intoksikacija (trovanje) i Uginuće mačke usled trovanja.

U Vašem pismu nema podataka da li su Vaše mačke vakcinisane. Naime, mačke se vakcinišu protiv mačjih zaraznih bolesti i to najčešće trovalentnom vakcinom protiv panleukopenije mačaka, kao i zaraznih infekcija disajnog sistema: zaraznog rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije. Mama mačka prenosi imunitet na potomke koji ih štiti do 9 nedelja. Nakon tog vremena potrebno je vakcinisati mačiće, pa ponovo za 4 nedelje i potom svake godine jedanput revakcinirati.

Obavezno dve nedelje pre vakcinacije potrebno je obaviti dehelmintizaciju tj. očistiti mačku od glista i trakavica.

Savetujem Vam da u svakom slučaju kontaktirate Vašeg veterinara da bi se takva uginuća ubuduće sprečila i kako bi spasili život ostalim mačićima. Jedino veterinar koji obavi kompletan pregled i dijagnostički postupak na životinji može postaviti pouzdanu dijagnozu i na temelju nje adekvatnu terapiju koja će pomoći Vašim mačićima. Ne savetujem vam da dajete mačićima nikakve humane lekove na svoju ruku kako ne biste pogoršali situaciju.

OZNAKE: