Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Često se dešava da maške iz dvorišta, a ovaj put i naš mačak koji izlazi i nije sterilisan, počinju čudno da se ponašaju. Tumaraju i posrću, imaju povećan apetit, piju dosta mleka. Dezorjentisane su i nemaju strah. Nisam primetila da povraćaju i imaju proliv. Da li ih neko truje ili je to bolest? Milena

O: Intoksikacije su veoma česte. Mačka je radoznala životinja i ima jak lovački instinkt. Spremna je da istražuje, tako da može  doći  u kontakt sa opasnim supstancama koje su prisutne na svakom koraku i mogu da izazovu lakše ili teže oblike trovanja.

Postoji veliki broj otrova koji izazivaju različite kliničke simptome. Simptomatologija kod trovanih životinja zavisi od vrste otrova, količine unesenog otrova u organizam, koncentracije otrova, količine resorbovanog otrova (jedan deo se može izbaciti povraćanjem), sistema organa na koji otrov deluje. Za neke  od otrova postoje protiv otrovi što olakšava situaciju pod uslovom da vlasnik zna kojim je otrovom trovana njegova životinja. U koliko vlasnik životinje dodje do otrova bilo bi  korisno uzeti uzorak kako bi veterinar mogao izvesti nekakav zaključak ili uputiti otrov na toksikološke analize.  
 
Kako je vrlo teško za vlasnike životinja razlučiti šta su simptomi trovanja a šta simptomi neke bolesti, pomoć veterinara je od presudnog značaja. U slučaju sumnje na trovanje neopodna je brza reakcija vlasnika i obavezan klinički pregled životinje.

OZNAKE: