ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam čistokrvnog persijskog mačora, belog sa plavim očima. Star je godinu ipo dana. Morala sam da Vas kontaktiram jer imam problem koji me muči, pa mi treba Vas savet. Pre par meseci, mačak je dobio alergijski dermatitis, bar su mi tako veterinari rekli. Pojavile su mu se više komada ranica na vratu i jako mu je dlaka opala, najviše oko vrata. To smo lečili injekcijama, pa raznim kremama, tipa cinkvitaminska i sl., za brze zarastanje rana, mada nije pomoglo. Jako se češka i stalno rane krvare. Radili smo briseve i ispalo je da ima stafilokoke na ranicama. Primao je injekcije gentamicina ali ni to ne pomaže. Veterinari mi ništa posebno ne savetuju, a mačku i dalje ranice ne zarastaju. Ako imate bilo kakav savet, dobrodošao mi je, jer se jako brinem za mog macka. Hvala Vam unapred. S'poštovanjem, Marinela.
                                                                                    
O: Dejstvom negativnih činilaca dolazi do zapaljenja kože (dermatitis). Dermatitis se manifestuje svrabom, lizanjem promenjenog mesta na koži, pojavom eritema, alopecije, neprijatnog mirisa i hiperpigmentacije. Promene na koži mogu biti lokalizovane ili generalizovane.

Kod mačaka se u predelu vrata, glave i leđa najčešće javljaju kraste vezane za alergiju na ujed buve. Dermatološke manifestacije nastaju kao posledica dejstva alergena iz pljuvačke buve. U početku se na koži zapaze papule, koje se vremenom pretvore u kraste.

Alergija na pljuvačku buve je veoma česta. U slučaju Vaše mačke verovatno se radi o tom uzročniku. Životinje koje nisu hipersenzibilne pokazuju tek diskretnu reakciju na ujed buve, čak i bez češanja, dok sa druge strane kod hipersenzitivnih, reakcija može biti veoma burna.


U tom slučaju životinja je osetljiva na pljuvčku koju buva mora da luči tokom sisanja krvi, jer ona ima antikoagulacijsku ulogu. U njenoj pljuvački se nalaze proteini koji su odgovorni za podsticanje imunog sistema.


Alergije se manifestuju intenzivnim svrabom, koji tera životinju da konstantno češe određene delove kože, čime dovodi do njenog oštećenja. Javljaju se kraste, opadanje dlake, perutanje, kao i konstantan nemir životinje. Ovakve alergijske manifestacije dalje mogu biti komplikovane bakterijskim dermatitisom, što je na osnovu brisa kod Vaše mačke i potvrđeno.


Antibotska terapija se prepisuje na osnovu antibiograma i uglavnom traje dugo.


Uklanjanjem buva sa životinje, tj.primenom preparata protiv buva, uglavnom dolazi do sanacije procesa. Nekada je potrebno primeniti sistemsku ili lokalnu terapiju. Potrebno je neko vreme da bi se povukli simptomi na koži.


Preporučila bih Vam da u periodu oporavaka mace koristite kvalitetnu hranu koja podmiruje sve nutritivne zahteve organizma. U našoj ponudi možete naći veliki izbor ovakvih hrana, a iz ponude bih posebno izdvojila Brit Care / Long Hair - hipoalergenu hranu koja je namenjena dugodlakim macama kao i onima koje imaju problema sa krznom.


Po preporuci Vašeg veterinara možete koristiti i medicinsku hranu koja je namenjena alergičnim macama. Funkcija ove hrane je da oslobodi organizam endogenih alergena (alergena iz hrane-najčešće) i na taj način doprinese sanacji kožne forme alergije.


Pored hrane, oporavak kože možete podstaći dodavanjem preparata koji su bogati vitaminima B grupe, esencijalnim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6 nezasićenim masnim kiselnama (Viacutan Plus, Feli Derm, Derm Caps, itd). Preporučujem Vam da mace uvek budu pod zaštitom od buva (Frontline, Advantage - Bayer i sl.).

 

OZNAKE: