Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Potreban mi je savet. Imala sam mače, udomljeno sa ulice, koje je kad smo ga uzeli imalo možda 15ak dana. Bio je kod nas 20 dana, radili smo sve što nam je veterinar rekao, i mače je super napredovalo. Bili smo ga očistili od unutrašnjih parazita i čekali da malo poraste da ga vakcinišemo. Mače se jedno jutro samo probudilo kenjkavo, počelo odjednom da povraća i dobilo proliv, uginulo je za dva sata, nažalost, nismo ni uspeli da odemo do našeg veterinara jer je bila nedelja i veterinar je bio van grada. To je bilo 11-og juna. Ja od tada pokušavam da shvatim šta se dogodilo i pitam po forumima i internetu, međutim nikako ne mogu dobiti konkretan odgovor, što je i razumljivo. Međutim mene muči sledeće. Ima divno mače oko naše zgrade, tu je sa mamom mačkom i još jednim mačetom, ljudi ih hrane i on mi baš deluje zdravo i uhranjeno. Mislim da ima oko 2 meseca i rado bih ga udomila, verujem da bi mu bilo lepo kod nas, živimo u stanu i imamo malog psa koji voli mačke. Međutim, strah me je da mi prethodno mače nije uginulo zbog nekog virusa, a čitala sam da su određeni mačiji virusi rezistentni i da se dugo zadržavaju u kući, pa ne bih volela da mu se nešto desi.. Imate li kakav savet za mene? Unapred zahvalna, Nikoleta.


O: Dezinfekcija u širem smislu predstavlja skup postupaka kojima se uklanjaju, onesposobljavaju ili uništavaju mikroorganizmi u toj meri da nisu sposobni izazvati infekciju. U užem smislu predstavlja smanjivanje broja mikroorganizama ispod infektivne doze, odnosno uništavanje ili oslabljivanje patogenih mikroorganizama. Za postizanje dezinfekcije se koriste dezinficijensi (hemijska sredstva) koja su slabo selektivno toksična, a imaju bakteriocidno delovanje.


Kako bismo dezinfekcijom postigli dobre rezultate, trebamo znati protiv koga se borimo. Zato nas interesuju svojstva mikroorganizma, i to: je li rezistentan na određene dezinficijense, koje je vrste, koliko je brojan, otporan, u kojoj je fazi rasta, pravi li kapsule, spore.


Na viruse dezinficijensi deluju na dva načina:
1. oštećuju viruse koji su izvan ćelija i time onemogućavaju njihovu apsorpciju i penetraciju u ćeliju
2. menjaju nukleinsku kiselinu (mutacije; mutageno delovanje može biti jako opasno).

Viruse će najbolje uništiti baze.


Rezistencija se, u pravilu, javlja zbog primene nižih koncentracija dezinficijensa, a ponekad i zbog nedostatka doze.

Dezinficijense možemo inaktivirati sapunima, deterdžentima i dezinficijensima. Česta je pojava da jedna vrsta dezinficijensa inaktiviše drugu! Zato na to moramo paziti prilikom rada. Jedini sigurni izuzetak od toga je alkohol. Uz to jedino kod alkohola su niža razređenja delotvornija; najbolje deluje 70%-tni alkohol – bolje nego 90%-tni.


Za čišćenje i dezinfekciju prostora gde borave životinje možete koristiti DEZANOL koji ima baktericidno, virucidno, fungicidno i sporicidno dejstvo, takođe uklanja neprijatne mirise. Preparat je pH neutralna bezbojna tečnost bez agresivnog mirisa hlora.

 

OZNAKE: