Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam problem sa macom, ima parazite, dobila je tableticu od veterinara i pije po četvrt na 20 dana, ali ona veoma slabo jede, neraspoložena je i veoma je mršava, strah me za nju. Je l normalno da slabo jede pošto je četvrt tablete popila pre 4 dana, koliko vremena je potrebno da izbaci parazite i počne normalno da jede, kako mogu da joj pomognem da se ne muči toliko. Trebam li još nešto za parazite da joj dam? Jasna

O: Najčešći endoparaziti mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 – 10 cm, bele ili lagano smeđkaste boje, a podsećaju na špagete.

Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili celi (neoštećeni) izlaze sa stolicom. Osim digestivnih problema, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugao i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom, ređe gubitak apetita.

Zbog svega navedenog, kod mačaka je bitno redovno sprovoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pesak kako bi se uklonili uslovi da jajašce postane infektivno. Takođe, vrlo je bitno preventivno delovati protiv buva jer su i one prenosioci nekih vrsta crevnih parazita.

Na sreću, postoje delotvorni lekovi za tretiranje više vrsta crevnih parazita, koje možete da pronađete u ponudi Pet centra.

Za Vaše mače preporučila bi Vitaminthe oralnu pastu (Virbac). Mačići se tretiraju dva puta u razmaku od mesec dana između 6. i 12. nedelje života. Lek se daje na prazan želudac, najbolje ujutru, direktno na jezik životinje ili u zalogaju hrane. Od tabletica u ponudi Pet Centra imamo Drontal Cat tableticu koja se dozira jedna na 4kg telesne mase. Zbog lakšeg doziranja i aplikovanja, za male mačiće se preporučuje korišćenje paste.

Ako Vaša maca duže vreme nema apetit i odbija hranu, a ni nakon terapije protiv crevnih parazita ne pokazuje promenu u ponašanju možemo da posumnjamo i na neka druga patološka stanja. Simptomi koje ste opisali nisu specifični i javljaju se kod velikog broja poremećaja i oboljenja. Pre svega treba posumnjati na mačije virusne zarazne bolesti, ako mače nije vakcinisano. U svakom slučaju Vam savetujem da se ponovo obratite veterinaru kako bi se uradile dodatne analize i utvrdilo o čemu se tačno radi.


Savetujem Vam da maci ponudite specijalnu hranu u vidu paštete Recovery od Royal Canina. Ovo je visoko energetska, lakosvarljiva hrana koja se daje životinjama sa oslabljenim apetitom, rekovalescentima i životinjama koje samostalno ne mogu da uzimaju hranu. Pašteticu možete davati maci i uz pomoć šprica, ako sama ne bude htela da je konzumira.


OZNAKE: