Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Šta je razlog promene ponašanja našeg ljubimca (bela mačka angorske rase, srednje dužine dlake, zelenih očiju i ružičaste njuške i ušiju)?

Dobili smo je kao tek rođeno mače, hranili isključivo specijalnom hranom za mačke. Ima punih 14 godina, živi neprekidno u istom stanu sa ukućanima i retkim gostima. Ima slobodu kretanja u celom stanu i balkonima. Vrlo retko je izvodimo i nosimo u boksu u trajanju od 2 sata dnevno. Najveći deo vremena provodi sa našom majkom koja živi sama u stanu, povremeno dolazimo i mi, najbliži ukućani koji ne živimo u istom mestu. Svih ovih godina mačka je uglavnom prihvatala "norme" vaspitanja, nije pokazivala znatnije promene u ponašanju iako nije sterilisana, nije imala fizičke kontakte ni sa jednom vrstom zivotinja, što podrazumeva da se nije parila. Mužjak je u pitanju. U poslednjih 15-ak dana u dva navrata ispoljila je znake agresije iz čista mira i prema najbližim ukućanima (mojoj sestri, meni i majci). Agresija se ispoljila u vidu žestokog napada većih ogrebotina po rukama i nogama i u vidu ujeda. Ogrebotine su duboke sa krvarenjem i uglavnom na delovima ruku i nogu kojima smo se branile. Čitajuci sa interneta i upoređujuci znakove promene ponašanja kod mačaka u toku agresije primetile smo da postoje isti simptomi:stav tela, položaj ušiju, široke zenice... Između dva napada bio je miran, normalnog ponašanja i redovne ishrane. Posle prvog napada trebalo mu je nekoliko sati da se smiri i kako je bila noć mirno je prespavao, izolovan u inače svojem delu sobe. Danas je ponovio napad-drugi po redu (opet nas na tri, jedine prisutne u stanu i na identičan način. Zabrinute smo, emotivno smo jako vezane za njega, pored njega već 25 godina imamo i kornjačice i od pre 3 godine papagaja penanta. Do sada, trudile smo se, nadamo se i uspele da uspostavimo ravnotežu u vezivanju za navedene ljubimce i da smo možda malo više pažnje posvetili njemu. Kako da sprečimo eventualne ponovne napade? Da li na osnovu našeg teksta možete da zaključite uzrok takve promene ponašanja? Da li postoji način da se stabilizuje psiho-fizicki na dug period? Unapred zahvalne, Maša sa mamom i sestrom 

O: Za mačke bismo mogli reći da su polupitome životinje koje se vraćaju svom divljem instinktu za vreme igre, socijalne interakcije ili stresa. Agresivne mačke se vežu za jednu osobu, a za druge ne mare.

Način na koji se takvo ponašanje može prekinuti jeste da mački omogućite puno aktivnosti koje će joj dopustiti da svoju energiju usmeri na prihvatljive objekte. Ona svoje frustracije može tako da iskali na njima. Ako se mačka već uzrujala, pustite je nasamo da se smiri. Najbolji način kontrole agresije jeste nagraditi dobro ponašanje pažnjom i hranom i ignorirati i sprečiti situacije u kojima vaša mačka postaje agesivna.

O agresivnom ponašanju kod mačaka detaljno smo pisale kolege: Agresivnost mačke prema vlasnicimaAgresivno griženje i grebanje


Kako bi se utvrdilo da li se radi o pojedinom slučaju ili možda o organskom poremećaju potrebna je pomoć veterinara.

O mogućnosti besnila kod mačaka pisala je koleginica Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med. Klinička slika besnilaOZNAKE: