Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Stavila sam mački potpuno novu ogrlicu Foresto. Do sada od ovog proizvođača nikada nije nosila. Nakon par dana mačka se osula oko vrata i ispod vrata je kružno otpala dlaka i koža je roskasta. Da li je ona alergična na sastojak te ogrlice ili sam je ja prejako stisnula u prva tri dana, a kasnije sam otpusila kada je bilo već prekasno pa se zato osula ili više ne bi trebala da koristi ovu ogrlicu. Šta da radim, kako da lečim sada osutu kožu oko vrata? Sa čime da isperem i mažem? Zlata

O: Reakcije na Foresto ogrlicu, u smislu osipa i gubitka dlake, mogu se pojaviti kod osjetljivijih životinja. Ne mora se nužno raditi o alergiji,ali činjenica da dlaka otpada na mestu koje je u kontaktu s kožom ukazuje da je sredstvo u ogrlici prejako koncentrirano, bilo zbog toga što je ogrlica više stegnuta ili zbog same osetljivosti na hemijsku supstancu. Inače se savetuje da se kod malih životinja, naročito mačaka, jedan dan postavi ogrlica da stoji kako bi se 'provetrila' i tako umanjila reakciju kože na nju.

Ogrlice se ne morate odreći zbog toga, sada kad je već imate,samo je neko vrijeme ne koristite dok se stanje kože ne smiri. Deo vrata koji je ugrožen, odnosno mesto na kom ispada dlaka i pojavljuje se crvenilo, operite blagim dezinfekcionim sredstvom, npr. Plivasept (crveni) ili ako maca ne voli pranje upotrebite prikladne vlažne maramice i njima temeljno uklonite tragove,pa premažite kremom za regeneraciju (npr. Dermaflog ili neke slične formulacije) s ekstraktom aloje, kamilice, nevena, bakalar, lanolin. Takođe je odlična Jecoderm mast ili cink-vitaminska pasta s ribljim uljem.

Kada se koža oporavi, pokušajte još jednom sa ogrlicom. Ostavite je toliko labavom da bude pomična na koži, a opet dovoljno čvrsto da mačka ne može da je skine. Ako se reakcija ponovi, tada je više ne koristite jer je verovastno reč o alergiji. Predlažem da u tom slučaju nabavite ogrlicu Protection na prirodnoj bazi s uljem neema. Ona je namenjena osjetljivim životinjama, a od parazita štiti dva meseca.

 

OZNAKE: