ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Omacila mi se mačka pre dve nedelje, i od dojenja mačića su joj se napravile poveće rane na dojkama. Da li bi trebalo nekako da pomognemo ili će joj samo proći?
Hvala, Irena


O:
  Stvaranje ranica na koži sisica i okolini nije retka pojava. Vitalni mačići intenzivno sisaju, a mačke su dobre majke te su im sve vreme na raspolaganju. Na taj način se često povređuje koža. Ranice koje mačići nanose su površinske i predstavljaju lezije kože nanete zubićima, i kandžicama. One uglavnom spontano zarastaju. Nakon sisanja usled stvaranja vakuma u vlaženja kože, lezije deluju veće nego što jesu, ali čim otok spadne i koža se osuši, može se steći uvid u stvarno stanje ranica. Ukoliko majka mačka ne pokazuje znake bola i zbog tih ranica ne napušta mačiće i ne izbegava ih, onda nije potrebno da reagujete terapijom.

Pustite mačiće da uredno sisaju, a Vi dalje pratite njeno opšte stanje i izgled ranica.

Ukoliko primetite da je majka počela da izbegava mačiće, da čim podoj krene, ona napušta leglo i intenzivno liže sisice, vrlo je verovatno da se stanje iskomplikovalo i da se razvija infekcija, te je onda bitno da je odvedete kod veterinara.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak