Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čini mi se da moja maca ima gliste. Koliko je to opasno po samu mačku, a koliko po nas u njenom okruženju? Kako tačno ustanoviti pretpostavku i šta preduzeti? Hvala, Živorad

O: Kod mačaka su česti paraziti gliste Toxocara cati i Toxocara leonina, koje parazitiraju u tankom crevu. Ovaj parazit nije pričvršćen za  sluzokožu creva, već se slobodno kreće u lumenu creva, hraneći se crevnim sadržajem. U samom crevu dovode do poremećaja apsorpcije hranjivih materija, ometaju prohodnost creva, a toksičnim produktima svog metabolizma deluju štetno na domaćina.

Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospevaju u okolinu. Kada takvo jajašce ponovo dospe u  sistem za varenje mačaka, u crevu se oslobađa larva koja putuje do jetre, iz jetre delom u mišiće, a drugim delom u pluća. Larve koje dospeju u pluća, životinja izbacuje kašljem. Pošto životinje iskašljani sadržaj gutaju, larve ponovo dospevaju u  sistem za varenje gde se razviju u u svoj konačni oblik.

Mačići se invadiraju preko majčinog mleka, a gliste povraćaju ili izbacuju izmetom.

Toksokarozu ljudi prouzrokuje invazija larvama glista pasa i mačaka. Jajašca ovih glista su vrlo otporna na spoljašnje uslove pa mogu da prežive u spoljašnjoj sredini duži vremenski period. Larve glista u ljudskom organizmu nikada se ne razviju u odrasle oblike, ali putuju kao Larva migrans kroz organizam i tkiva čoveka i pri tome dovodi do njihovog oštećenja. Mogu da se nastane  u različitim organima i tkivima, ponekad i u očima pa pruzrokuju teške poremećaje (povećanje jetre i slezene,  napade astme, poremećaj nervnog sistema). Organizam uništi neke larve ili stvori oko njih čvrstu opnu.

Infekciju možemo da sprečimo ličnom higijenom - pranjem ruku i izbegavanjem dodira sa nepoznatim životinjama. U cilju zaštite Vašeg zdravlja savjetujem Vam redovnu dehelmintizaciju Vaše mace svaka tri meseca. Preparate za dehelmintizaciju možete da kupite u našoj veterinarskoj apoteci.

Tačna dijagnoza  može se postaviti koprološkim pregledom.

OZNAKE: