Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku koja je stara 3 godine. Pre možda mesec dana je počela da se češe na jednom mestu u predelu vrata. Mazala sam je kremama, stavljala zavoje, čak sam i u apoteci uzela prašak pritiv svraba. Slabije se češe, ali ranica još ne zarasta. Da li je potrebno da je vodim kod veterinara, i da li je u pitanju neka ozbiljnija infekcija? Molim vas da mi odgovorite što pre. Unapred zahvalna!
Andrea

O: Simptom poput svraba se može javiti iz više razloga: alergije različitog porekla, razni paraziti, mehanička oštećenja, iritacije.

Takođe može da se javi i kao simptom nekog procesa koji se ne odražava na opšte stanje organizma, ali pritajen postoji i ispoljio se na taj način, idiopatska oboljenja...Alergije mogu biti izazvane hranom, ali i velikim brojem agenasa iz spoljne sredine. Vrat ne predstavlja predilekciono mesto, ali kod alergija ništa nije isključeno.

Parazitska oboljenja potiču od ekto i endoparazita. Pojava svraba na koži može ukazati na prisustvo jedne ili više vrsta ektoparazita, mada zbog svog specifičnog puta kroz organizam u toku svog razvoja do adultnog stadijuma ne smeju se isključiti ni endoparaziti.

Neretko naši ljubimci zadobiju oštećenja na koži mehaničkog porekla koja mogu biti u vidu mikrolezija što znači da su nama jako teški za primetiti, ali zbog svoje prirode i jako brze reparacije nastalog defekta predstavljaju idealno mesto za razvoj anaeroba koji pak mogu izazvati lokalna oštećenja ili jako ozbiljna sistemska oboljenja ili lokalne smetnje koje se razviju u jako kratkom roku u sistemske bolesti.

Iritacije nastaju delovanjem najrazličitijih vrsta agenasa i bez detaljnog uvida i potpune anamneze ne može se utvrditi uzrok pa je i terapiju teže odrediti.

Kod mnogih sistemskih oboljenja dolazi samo do lokalne manifestacije same bolesti i često se ta lokalna pojava ne dovodi u vezu sa procesom koji se iznutra odvija sve dok ne počnu jasne i brze promene opšteg stanja našeg ljubimca te tada često bude nažalost kasno za reagovanje.

Idiopatska oboljenja su bez jasne etiologije. Kada su promene na koži u pitanju obično se javljaju ciklično i ne predstavljaju veliku pretnju ako su lokalnog karaktera.

Kod promena koje imaju svrab kao simptom, problem se rešava tako što se tačno definiše uzrok svraba koji se potom nastoji ukloniti i tako se spreči i svrab. Znači, svrab je simptom nekog drugog procesa koji se odvija a ne bolest koja se terapira.

Korišćenjem krema i praška mogli ste smanjiti svrab i za kratko olakšati Vašem ljubimcu, ali bojim se da ste time samo prikrili jednu od manifestacija drugog procesa koji se i dalje odvija i time dugoročno gledano naneli Vašem ljubimcu više štete nego koristi. Naime, kreme se moraju koristiti ciljano, ne nasumice. To se dešava često, tako da nije nešto se ne da ispraviti, samo će ponovna terapija trajati nešto duže.

Zavoji su mogli biti korisni samo u smislu da onemoguće da se češanjem proširi postojeći defekt, ali se pod njima, usled nemogućnosti cirkulacije vazduha, koža često upali što izazove dodatan problem. Za ovo, pravo rešenje je plastična kragna koja se koristi baš za ovakve slučajeve i koju možete nabaviti i kod nas u Pet centru.
 
Kao što vidite, mogu postojati mnogobrojni uzroci Vašeg problema tako da je najbolje odvesti Vašu macu veterinaru koji će jasno definisati uzrok nastalih promena i prema tome odrediti adekvatnu terapiju. U slučaju da su to kreme ili lekovi koje ćete sami davati, u Pet centru takođe imate širok izbor toga.

Inače, promene na koži neretko zahtevaju dugotrajnu terapiju, ali ako budete sledili terapiju koju odredi Vaš veterinar uz malo strpljenja i upornosti verujem da se problem da rešiti.

OZNAKE: