Marija Tetkic v2

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Postoji li sredstvo za smirivanje mačića da bi se transportovali?  Naime, imam troje divljih mačića kojima je nemoguće prići. Pokušala sam sve metode sa hranom i kavezom, pa bih ih ukoliko postoji neki lekić uz hranu malo omamila da ih mogu odbaciti u transporter za životinje. Naravno nešto što neće ostaviti bilo kakve posledice. Zahvaljujem na odgovoru,
Biljana

O: Treba biti veoma obazriv kada su sredstva za smirenje u pitanju, posebno kod malih maca. Tablete namenje ljudima nikako ne smete koristiti, jer neke od njih imaju sasvim suprotan efekat kod mačaka, pa one postanu veoma razdražljive i nekoordinisane. Postoji medicinska hrana Calm za mace od Royal Canina koja u sebi ne sadrži nikakve sedative, već povećanu količinu aminokiseline triptofan iz mleka za koju je dokazano da deluje umirujuće na razdražljive mace. Mačiće možete nekoliko dana hraniti ovom vrstom hrane kako bi postali mirniji.

U okviru ponude Pet Centra možete pronaći i tablete Calm Vet koje su na potpuno prirodnoj osnovi. U pitanju su biljke valerijane, kamilice i pomenuti triptofan. Ako bude neophodna sedacija hemijskim sedativima, treba da se obratite veterinaru kako bi on to stručno i bezbedno uradio.

OZNAKE: