Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo vrlo nestašnog mačora, sve je to slatko i zanimljivo ali konstantno grebanje i cepanje nisu nam pali baš kao šala.  Mačak je star osam meseci. Izbegavamo da ga kažnjavamo kad god to možemo. Najbolje rešenje, mi mislimo, bi bilo kraćenje kandžica. Ne smemo to da uradimo sami, jer je mačak vrlo jak i energičan, a pročitali smo da mace imaju kapilare u kadžicama. Da li to može da se obavi kod veterinara, i da li to može da se obavi kod vas u Pet Centru?  Dana

O: Kandža je tvorevina kože koja raste celog života. U zavisnosti od njene namene, može biti više ili manje oštra, više ili manje savijena.

Mačke su predatori, vešti lovci i njihove kandže moraju biti savijene i stalno dovoljno oštre, kako bi nakon uspešnog lova obezbedile dobru fiksaciju plena. Za razliku od drugih kičmenjaka, mačkama se kandže uvlače u kožne nabore, pa na taj način im ne smetaju prilikom kretanja, odgoja mladunaca itd.

Kod drugih životinja kandže se troše trenjem o podlogu. Kod mačaka kandže se stalno održavaju oštrim tako što se listaju bočne površine kandže. Mačka u kući može doneti neprijatnosti po pitanju kandži, ali ona tim ponašanjem samo ispoljava ono što ju je priroda naučila. Grebanjem, kačenjem i penjanjem nesvesno oštri kandže i pritom se igra i trenira spretnost. Zato je u odgoju mace veoma važno pripremiti se na takvu vrstu ponašanja i kupiti svu neophodnu opremu.

U ponudi Pet Centra imamo veliki izbor grebalica, različitih veličina, oblika i boja, a namena im je ista: mace tu oštre kandže, imitirajući iste pokrete koje bi pravili i u prirodi, gde bi im stablo služili toj svrsi.

Postoje preparati koji imaju veoma privlačan miris za mace, pa njihovim nanošenjem uspevamo macu da stimulišemo na igru i da joj grebalicu učinimo privlačnijom, naročito dok je još uvek mače. U  našoj ponudi se nalazi veliki izbor ovakvih preparata  u obliku spreja ili kapi. Ukoliko je mačak veoma živahan i u svojoj igri zaboravi na neka pravila u kući, bilo bi dobro da mu obezbedite igračke koje su specijalno namenjene macama, po obliku i veličini, i koje ih teraju da tokom igre usmere pažnju na njih. U ponudi Pet Centra nalaze se igračke za mace koje se napune osušenom mačjom travom, mekane su, lake i stimulišu macu na igru.

Mačka svakako možete odvesti kod veterinara, mada skraćivanje kandži nema nekog dugotrajnog efekta, jer se priroda pobrine da kroz 2 - 3 nedelje ponovo postanu oštre.

U okviru Pet Centra nemamo veterinarsku ambulantu, tako da kod nas, nažalost ne možete obaviti nikakve zahvate na životinjama.

OZNAKE: