Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Stavila sam mačku Fiprontix ampulu protiv buva i krpelja. I ranije sam koristila isti proizvod i normalno se ponašao. Danas posle nanošenja počeo je nekontrolisano da bali, beži od mene, okreće mi glavu, sumanuto trči i pokušava da se sakrije. Da li je ovo ponašanje normalno ili je potrebno da ga odvedem kod veterinara? Pozdav, Isidora
O: Aktivne materije u Fiprontix-u su fipronil i piriproksifen.

Nakon aplikacije na površinu kože, aktivna supstanca (fipronil) se razlija u sebum - to je prirodno ulje koje se nalazi na koži i dlaci. Sadržaj se širi po svim delovima površine tela unutar 24 sata po aplikaciji na dva načina:
- iz površine kože u lojne žlezde (osmoza);
- normalno kretanje tela životinje deluje na način da podstiče razlivanje Fiprontix-a.

Nakon što se aplikuje preparat, alkoholni nosač ispari, ostavljajući aktivnu supstancu fipronil da se veže na sebum i na taj način prekriva dlaku i kožu. Fipronil se tada koncentriše u lojnim žlezdama kože koje snabdevaju kožu prirodnim uljem, koje prekriva tj. održava kožu i dlaku pasa i mačaka.

Lojne žlezde deluju poput depoa koji osigurava stalno prisustvo na površini kože i dlake sa sebumom i rasprostire fipronil. Ovaj preparat ima vrlo visok prag sigurnosti kod mačaka. Svakako, alkoholni nosač može prouzrokovati prolazno balenje, ukoliko je životinja polizala mesto aplikacije pre nego što se ono osušilo, što je moguće da je to Vas ljubimac uradio.

Međutim, to je prolaznog daha, ali u slučaju da se i dalje javljaju takve nus pojave, svakako se obratite Vašem veterinaru.

OZNAKE: