Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad


P:  Poštovani, pre nedelju dana stavila sam macama Amigard ampulu, na bazi bilja, protiv buva.Međutim, buve kao da su mutirale, ima ih sve više. Mace imaju tri i šest meseci. Interesuju me, kad mogu da im stavim sledeću ampulu, npr. Frontline Combo? Koliko vremena treba da prođe između dve ampule, s obzirom da ova prva nije pružila nikakvu zaštitu. Hvala, Branislav

O: U sredini u kojoj je prisutan veliki broj buva, biljne ampule su često nedovoljna zaštita. Preporučujem Vam da koristite hemijsku formulaciju koja deluje i na odrasle buve i na njihove razvojne oblike. Na našem tržištu su prisutni preparati Advantage (Bayer) i Frontline Combo (Merial).


Aktivna materija Advantage ampule je imidakloprid, koji u nervnom sistemu insekta deluje agonistički, uzrokujući paralizu i uginuće buva. Mačje buve uginu jedan dan nakon tretiranja. Jednokratna primena sprečava ponovnu infestaciju buvama kroz najmanje 4 nedelje.

O korišćenju Frontline Combo Spot On-a možete pročitati u mom prethodnom odgovoru “Buve kod mačke nakon primene preparata protiv buva/Delotvornost i upotreba Frontline Combo Spot On”.

S obzirom da  nisu rađena ispitivanja uzajamnog delovanja preparata protiv buva različitih proizvođača, preporuka je da se novi preparat aplikuje minimalno  3 nedelje nakon prethodnog. Iako ste koristili biljni preparat, postoji mogućnost da supstance koje su u njemu sadržane pojačaju dejstvo hemijskog preparata, i dovedu do neke od neželjenih reakcija na koži, poput crvenila i svraba.
 
Osim tretiranja svih životinja, neophodno je tretirati i prostor u kojem životinje borave, kako bi smanjili populaciju buva kojoj su životinje izložene. O detaljnom čišćenju doma od buva možete pročitati u sledećem pisanju koleginice Aleksandre Todosijević “Buve u stanu”.

OZNAKE: