Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

O:
Imam mačku staru 4 i po godine, redovno je vakcinišemo i sterilisana je kada je dobila prvo teranje. Živi u stanu, nikada ne izlazi napolje. Juče sam primetila iscedak iz genitalnog otvora svetlo smeđe boje. Fleku smeđe boje je ostavila na ćebetu na kojem je spavala. Normalno se ponaša, lepo jede i igra se. Šta može biti u pitanju? Hvala unapred.

P:
Vaginalni iscedak kod mačaka može biti proziran i vodenast (serozni), krvav, gust i sivkast, žuto–zelenkasti (gnojni) ili tamno zeleni do crni (nakon porođaja). Prisutnost iscetka najčešće ukazuje na neku bolest polnog porekla ili mokraćnog sistema. Kako se mace konstantno ližu ponekad je teško i primetiti iscedak. 

Moguće je da se radi o infekciji mokraćnog trakta ili gnojnoj infekciji materice (piometra), infekciji ili traumi vagine, stranom telu u vagini, inkontinenciji kao i različitim tumorima u urogenitalnom traktu. Macu je potrebno podvrgnuti kompletanom kliničkom pregledu, zatim uvid u krvnu sliku i rendgensku snimku, a po potrebi i ostale metode dijagnostike poput ultrazvuka, analize urina, vaginalne citologije. 

Samo lečenje se sprovodi prema utvrđenom stanju, u nekim slučajevima su dovoljni antibiotici i potporna terapija dok će u drugim slučajevima biti potreban i operacijski zahvat. 

O vaginalnom iscetku i sumnji na piometru - gnojnoj upali materice pisali smo u tekstu Vaginalni iscedak i sumnja na piometru (gnojnu upalu materice).

Ako Vaša maca nema poremećeno opšte stanje i normalno jede i nema promena u ponašanju, verovatno se radi o lokalnom stanju koje zahteva klinički pregled i eventualno, bris koji će omogućiti da se odredi adekvatna terapija antibiogramom.

 

OZNAKE: