Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam jedan ajde uslovno da kažemo problem. Naime, imam dve ruske plave mačke od kojih se jedna omacila pre mesec i po dana (trenutno su kod mene tri mačeta i dalje) i drugu rusku plavu mačku koja je u ovom momentu gravidna. Mačke su inače majka i ćerka. Gravidna mačka je danas u potpunosti promenila svoje ponašanje. Mačiće koje nije podnoslila do pre neki dan sada juri, dozvoljava im da joj priđu i da "sisaju" proganja drugu mačku i napada mi psa. Apsolutno je umislila da su mačići njeni. Da li možete da mi kažete o čemu se ovde radi? Da li je ovo neka dijagnoza? Kako da ublažim sve ovo jer kao što rekoh osim dve mačke imam i psa i gravidna mačka je počela da napada sve životinje u kući u cilju verovatno da zaštiti mladunce koji nisu njeni. Hvala unapred, Marko

О: Maca koja je gravidna je verovatno ušla u poslednju trećinu graviditeta i pod dejstvom hormona naglo joj se razvio majčinski instinkt, zbog toga se tako "neuobičajno" ponaša.
Inače je u životinjskom svetu takvo ponašanje i normalno. Kod većine životinja postoji taj nagon za odhranjivanjem mladunaca druge jedinke iste, pa čak i druge vrste.

S toga, Vaša maca nema nikakvu dijagnozu. Ipak bilo bi dobro da je izdvojite od ostalih životinja kako bi omogućili pravoj majci da doji mačiće da ne bi zaostali u razvoju. Isto tako zaštitite i psa, jer mačje ogrebotine i ujedi mogu biti veoma nezgodni. Verujem da će problem sam da se reši kada se maca omaci i dobije svoje potomstvo.

OZNAKE: