Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Juče sam našla na unutrašnjoj strani butine kod mačke dijabolu koja se zatila pod kožu, ne znam koliko dana je već tu, malim pritiskom dijabola je ispala, nije bilo ni krvi ni gnoja. Zanima me da li treba rana da joj se dezinfikuje i može li doći do komplikacija. Unapred Hvala, Mirela

О: Nažalost ljudi iz nekog razloga veoma često pucaju na pse i mačke, a najčešće pod izgovorom da im smetaju i samo hoće da ih oteraju. Ono čega treba da bude svestan svaki čovek koji hoće da se na taj način reši pasa i mačaka u svom okruženju je da metak od vazdušne puške može da napravi ozbiljne povrede.


Iako je rana od vazdušne puške mala ona je izuzetno bolna, a metak, zavisno od dela tela životinje koju pogodi, može izazvati razna oštećenja: od povrede kože i mišića, nerava pa do perforacije creva, jetre, slezine i drugih unutrašnjih organa. To može dovesti do toga da se životinja uplašena i u bolu sakrije na nekom za nju bezbednom mestu i bez stručne pomoći ubrzo i ugine ako dođe do razvoja infekcije rane i njene okoline koja često može preći i u sistemsku infekciju.

Savetujem Vam da iz ovih razloga životinju odvedete na pregled kod Vašeg veterinara koji će ranu sanirati na pravilan način, a po potrebi i uključiti potrebnu terapiju.

OZNAKE: