Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre nedelju dana dobila sam mače, a već imam mačora starog 2 godine, kao i štene od 5 meseci. Rečeno mi je da je tretirano Vitamithe pastom, ali od prvog dana ima dijareju sa primesama sveže krvi. Kako sam vodila štene na treću vakcinaciju i vakcinaciju protiv besnila, povela sam mače na pregled. Veterinar je preporučio dijetu i liobif tablete nekoliko puta na dan, jer nema temperaturu i inače je sasvim zdravo, igra se, gladno je. Mače je na dijeti, jede bareni pirinač sa jogurtom, ali nema nekog poboljšanja što se tiče stolice. Nataša

O:
Proliv (diarrhea) je simptom oboljenja gastrointestinalnog trakta.

Bakterijske je ili virusne etiologije ili neke sistemske bolesti. Proliv se definiše kao povećanje količine vode u fecesu i volumena fecesa praćen ubrzavanjem crevne peristaltike. Diareja može biti akutna i hronična.

Takođe možete koristiti preparate koje pomažu kod otežanog varenja mačke poput Dr. Clauder’s Digest Plus i Candioli pasta i tablete za pse i mačke Florentero.

Akutna dijareja se javlja kod intolerancije ili alergijske reakcije na određenu vrstu namirnica, intoksikacija, metaboličkih poremećaja ili kao simptom infektivnih bolesti. Intolerancija na hranu izaziva zakasnelu reakciju koja se javlja nekoliko sati do više dana nakon konzumiranja određene vrste hrane. Iz tog razloga savetovala bih Vas da mače stavite na neku od hrana iz medicinskog programa, namenjenih za gastrointestinalne poremećaje (Brit Care briketi za mačke Lilly I´ve Sensitive Digestion, Royal Canin briketi za mačke Digestive Comfort kao i Royal Canin briketi za mačke Sensible).
 
Hronična dijareja može da bude uzrokovana: infestacijom crevnim parazitima, parcijalnom obstrukcijom creva, sistemskim bolestima kao što su bolesti jetre, ili diareje kada uzrok nije poznat.
 
Za rešavanje dijareje mogu se koristiti preparati medicinskog uglja ili kaodiar S. Medicinski ugalj je nespecifični intestinalni adsorbens. Ima sposobnost adsorbovanja velikog broja organskih i anorganskih otrova, boja, mikroorganizama i njihovih toksina te mnogih lekova. On se ne resorbuje i ne metaboliše, te je za mesojede potpuno neškodljiv i primenjen u propisanim količinama ne uzrokuje nuspojave. Drugi preparat koji možete koristiti je Kaodiar S - oralna suspenzija.  Sadrži: neomicin + kaolin + pektin.

Ukoliko ne postignete zadovoljavajući efekat na ovaj način, ponovna kontrola kod veterinara bi imala smisla pošto dijareja može imati ozbiljne posledice.

OZNAKE: