Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:  Imamo mačka koji je star godinu i po. U prvo vreme je bio kućni mačak, ali smo ga postepeno počeli puštati napolje, i sada izlazi i ulazi kad njemu odgovara :) Jako je umiljat i pitom. No sad je sezona parenja i primećujem da se čudnije ponaša. Meni deluje čudnije jer nisam baš najbolje upoznata kako ceo taj proces funkcioniše kod mačaka. Naime, posle dva-tri dana se vratio kući, viđali smo ga oko kuće i hranili, ali nije hteo ulaziti. Juče je ceo dan preležao i kad god bismo mu prišli, čudno je mjaukao. Danas je u kući, ali ide svakih pet minuta u svoj wc, a bogami pokušava i da zapiški malo po kući. Čudno nas gleda, a i stomak mu je dosta tvrđi nego obično.

Ne traži da ide napolje kao prethodnih dana, ali ne mjauče uobičajeno i deluje mi premoreno, a u isto vreme i uplašeno!? I to je ono što me zbunjuje. A pretpostavljam da mu i žlezde dosta luče, jer miriše veoma neprijatno. Pa me zanima samo da mi neko stručni kaže da li je to uobičajeno ponašanje mačaka u toku sezone parenja, jer sam se malo uplašila.
Hvala puno, Milana

O: Ponašanje Vašeg mačora se smatra uobičajenim, tako da nemate razloga za brigu. Polni nagon u mačora nije znak nekog patološkog stanja. Mačori su izrazito skloni teritorijalnom obeležavanju koje može da bude vrlo neprijatno po vlasnike. I mačori koji uopšte ne izlaze iz stanova urinom markiraju prostor u kome borave kao i nove stvari koje se tu pojave (osim ako su kastrirani).

Ne postoji preparat koji se može dati koji bi mogao smiriti mačora sa izraženim polnim nagonima. Pokušano je sa polnim hormonima ali su efekti takve terapije takvi da kod pojedinih jedinki polni nagon nestane, a kod pojedinih jedinki aplikovanje preparata nije dalo rezultat. Preparat sadrži ženske polne hormone koji su antagonisti muškim.

Terapija sa hormonima često izaziva čitav niz drugih fizioloških procesa u organizmu jer hormoni deluju sistemski. Zato se u praksi primenjuje samo u nekim izuzetnim situacijama.

Trajno rešenje koje se preporučuje je kastracija, o čemu više možete da pročitate ovde.

Sve naznake koje ste naveli u Vašem e-mailu ukazuju na to da je mačak u fazi potrage za ženkom i njegovo ponašanje je normalno za tu fazu. S obzirom da ga puštate napolje, i da ima kontakt sa drugim životinjama, savetujemo Vam da mačka redovno čistite i štitite od parazita, kao i da ga vakcinišete prema propisanim pravilima. Ukoliko ipak sumnjate da sa Vašim ljubimcom nešto nije u redu, najbolje bi bilo da ga odvedete na pregled kod Vašeg veterinara.

O čišćenju od parazita više informacija možete pročitati ovde.

O vakcinaciji više informacija potražite ovde.

OZNAKE: