Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačora starog 1,5 godinu koji je imao pesak u mokraćnim kanalima. U petak i u subotu je izbacio kamenčiće velike oko 2 mm i u subotu mu je tokom celog dana kapala krv pa smo mislili da su mu kamenčići odrali mokraćne kanale, u nedelju je krv stala, ali od tad kao da ne može da zadrži mokraću. Normalno ide u posip i pije dosta vode, ali nije jeo od petka, samo po nekad pojede malo whiskas adult hrane iz kesice i to je sve. Znatno je smršao, ali želi da se igra. Zanima me da li će to kapanje mokraće da stane ili se radi o nečemu ozbiljnijem (rep i donji deo stomaka su mu uvek mokri od mokraće koja neprestano kaplje) i šta mogu da uradim da mu podstaknem apetit  i  da li trebam da mu dajem nešto pored hrane,

kao neke vitamine ili tako nešto?
Unapred hvala i puno pozdrava

O: Patološko stanje  koje ste nam opisali predstavlja veoma čest problem u mačora i veoma je kompleksne etiologije.
 
FLUTD - Feline lower urinary tract disorders ili FUS - feline urologic syndrome predstavlja poremećaj donjih mokraćnih puteva u mačaka.

Kamenci se formiraju usled prezasićenosti urina sa određenim mineralima. Nekoliko je uzročnika prezasićenosti urina uključujući i povišenu koncentraciju specifičnih minerala u urinu, promene pH (kiseli ili bazni), jako koncentrovani urin, prisustvo ili odsustvo stimulatora i inhibitora za formiranje kamenaca. Predisponirajući faktori za nastanak su: genetika, razlike u sastavu hrane i konzumiranju vode, postojeća metabolička bolest kao što je hiperkalcemija zbog preaktivne paratireoidne žlezde te kongenitalnih problema. U većini slučajeva formiranja mokraćnih kamenaca, ne zna se uzrok.

Uroliti se u mačaka generalno češće javljaju u mužjaka nego u ženki iz anatomskog razloga - imaju užu uretru od ženki. No, problem će se razviti tek kada pH mokraće odudara od normale - ako je prekiseo formiraju se kamenci, a ako je bazan kristali. Sekundarno se može razviti bakterijska infekcija. Takođe, u mužjaka je zabeležena češća pojava oksalatnih kamenaca. Rizik za pojavu istih raste sa starenjem životinje, a u najvećem procentu kod kastriranih mužjaka u starosti 10-15 godina. Bakterijska infekcija obično ne prati formiranje oksalata, već je nalaz uzroka - hiperkalcemija. Ovaj problem se obično viđa u kastriranih mužjaka i/ili nekastriranih mačaka oba pola koje metabolišu bazni urin. Pokazalo se da je to posledica ishrane koja sadrži i manju količinu mesa i mesnih prerađevina, a veću količinu hranjivih materija biljnog porekla. Inače, normalna ishrana mesojeda rezultira kiselim urinom. Zato naglavašam važnost ishrane kastriranih mužjaka kvalitetnom hranom; nikako ne ostacima od "ljudskog" obroka, a ako je moguće, ne niti komercijalnim hranama.

Ova pojava se povezuje i sa kastriranjem mužjaka u ranijem uzrastu jer uretra i penis ostaju nerazvijeni u potpunosti zbog nedostatka hormona testosterona te stoga i suženi. Manja i tanja uretra pogodnija je za formiranje kamenaca i nastanka obstrukcije.

O oboljenju urinarnih puteva možete više pročitati ovde.

Osim kastracije, kao rizik za nastanak kamenaca i uopšte problema sa mokraćnim sistemom u mačaka ulogu imaju i genetika, gojaznost, smanjena telesna aktivnost, ishrana samo dehidriranom hranom sa smanjenim unošenjem vode.

Kako kastracija nije jedini uzrok nastanka ovih problema, ne može se reći da je ona uzrok nastanka obstrukcije donjeg urinarnog trakta.

Savetujem Vas da mačora obavezno pregleda veterinar kako bi ustanovio prohodnost uretre (kateterizacijom) i količinu urolita u mokraćnoj bešici (ultrazvučnim pregledom), zatim primena potporne terapije je obavezna sobzirom da se i krv javlja u kliničkoj slici.

Ishranu bi trebalo prilagoditi nastalom problemu i koristiti isključivo medicinske hrane za ovu indikaciju. Ova hrana se koristi bez ikakvih dodataka. U sebi ima dodate zakiseljivače mokraće koji deluju otapajući kamenac. Hill's - Prescription Diet S/D Feline je hrana koja je indikovana kod bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka, otapanja struvitnih urolita. Koristi se u periodu od 2 - 3 meseca, a zatim se prelazi na C/D. Prescription Diet Feline C/D se koristi u slučajevima bolesti donjeg urinarnog trakta mačaka, kao prevencija stvaranja i ponovnog pojavljivanja, kao i kod idiopatskog FULTD-a. Royal Canin - Urinary S/O hrana koristi se za otapanje i prevenciju ponovnog stvaranja struvitnih i oksalatnih kristala.

Pored hrane možete mačoru dodati pastu proizvođača Dr. Alder "Struvit-ex", koja je namenjena mačkama i psima koji imaju problema sa stvaranjem urinarnog kamenca. Korišćenjem ove paste - pH mokraće opada, što  dovodi do otapanja struvitnog peska i prevencije ponovnog stvaranja.

OZNAKE: