Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku, stara je 16 godina. Pre dva dana sam otkrila da u donjem levom delu stomaka ima nekakvu (tvrdu) kuglicu, nije čak ni tako mala. Interesuje me da li od prilike možete da mi kažete šta to može da bude? Inače je kućna mačka i jedinu stvar koju sam primetila jeste da je prestala pre mesec dana da izbacuje (povraća) dlake, dok ih je pre toga skoro na svakih 3-4 dana izbacivala.
Puno hvala, Monika

O: Promena koju ste naveli može da bude cista, apsces, hematom, hernija ili tumor.

Ciste predstavljaju vrećaste tvorevine koje su obložene slojem ćelija. Unutrašnjost ciste je ispunjena tečnošću. Ako se nalaze pod kožom, lako su opipljive i nisu bolne. Koža na tom mestu ima sve karakteristike zdrave kože, pomična je, glatka, sa očuvanim dlačnim omotačem. Cista je jasno ograničena od okolnog tkiva. Vremenom se može uvećavati, što nastaje umnožavanjem ćelija koje grade cistu.

Apsces predstavlja lokalizovanu gnojnu upalu koja može nastati u koži, pod kožom ili u organima i dubokim tkivima. Apsces potkožnog tkiva može se jasno opipati, mogu se primetiti i jasni znaci zapaljenja. Pri palpaciji apscesa zapaža se fenomen fluktuacije.

Hematom predstavlja novoobrazovan prostor u tkivu koji je ispunjem krvlju. Najčešće nastaje kao posledica dejstva mehaničke sile pri čemu dolazi do cepanja krvnih sudova, izlivanja krvi i do obrazovanja hematoma. Kada pritisak izlivne krvi nadvlada pritisak u krvnom sudu koji je povređen, dolazi do prestanka isticanja krvi i rasta hematoma. Hematom je bezbolan, hladan otok.

Hernija - kila je sastavljana od otvora kile, vreće kile i njenog sadržaja. Nastaje usled prskanja trbušne muskulature, pa se parijetalni peritoneum pod pritiskom trbušnih organa uvuče u pukotinu na muskulaturi, proširi, a u njega se pod kožu smeštaju unutrašnji organi (creva omentum i dr). Vremenom dolazi do smanjene pasaže crevnog sadržaja sa stvaranjem gastrointestinalih smetnji.

Tumor predstavlja nekontrolisanu proliferaciju ćelija. U zavisnosti od tipa ćelija i njihovih karakteristika, može se podeliti na benigne i maligne tumore. Mogu se razvijati u svim tkivima. U slučaju Vašeg psa može biti porekla potkožnog masnog tkiva ili mlečne žlezde.

O tumoru mlečne žlezde možete pročitati ovde.

Predlažem Vam da odvedete macu kod veterinara da biste sa sigurnošću ustanovili prirodu izrasline koju ste primetili.

Trihobezoari, hairballs ili kuglice dlake, se najčešće javljaju kod mačaka koje imaju poludugu i dugu dlaku, kao i kod mačaka koje stalno borave u zatvorenom prostoru. Kućne mace se linjaju konstantno zbog stalne temperature okoline i veštačkog svetla. Mačka proguta čak dve trećine opale dlake dok se uređuje. Nakupine dlake u digestivnom sistemu mogu prouzrokovati povraćanje, konstipaciju, a ponekad i blokadu prolaska crevnog sadržaja.

Da bi se olakšala eliminacija progutane dlake, maci možete davati paste za izbacivanje progutane dlake (npr. Trixie Malt pasta, Versele-Laga Anti Hairball), zatim posebno formulisane superpremium hrane (npr. Royal Canin Intense Hairball - kompletna hrana za odrasle mačke sklone problemima sa nakupljanjem dlake u digestivnom sistemu ili Hill's Hairball control itd.)-

Kuglice dlake svojom prisutnošću u želucu, kao strano telo, ometaju varenje, a upotrebom pasta neometano se dalje nastavlja transport hrane i izbegavaju stalne iritacije želuca mačke. Ove paste imaju uljanu osnovu. Pasta je mačkama prijatnog ukusa pa se može direktno aplikovati životinji u usta, bez mešanja u hranu, a može se naneti maci na šapu, kako bi je ona polizala. U želucu mačke, gde su prisutne kuglice dlake, pasta deluje na način da ih premaže sluzavim omotačem, čime se olakšava njihov prolaz iz želuca u creva, a iz creva u spoljašnju sredinu.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak