Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam pitanje o četvorogodišnjoj mački. Naime, primetio sam da su mu poslednji par bradavica bili svetlo crvene boje. Ne vidim otvorenu ranu ili nešto slično. Na dodir deluje otečeno i bolno, ali nisam siguran jer ionako ne dodiruje stomak. To je nekastrirani mužjak. O čemu se radi i mogu li da sačekam do ponedeljka sa veterinarskim pregledom? Hvala, Aca

 

O: Postoji mogućnost bakterijske ili parazitske infekcije (najčešće zaraze buvama) i nakupljene nečistoće na bradavici, naročito ako se vaša mačka kreće napolje. Takođe je moguće da mačka iz nekog razloga liže bradavice pa je došlo do iritacije. Jedan od uzroka crvenila, odnosno pojave iritacije i na kraju upale kože, može biti dermatitis alergijskog tipa. Preosetljivost na travu ili polen (kontaktni alergijski dermatitis) ako mačka često izlazi i kreće se preko trave može dovesti do takvog stanja ili, naravno, može biti preosetljiva na neke sastojke hrane.

 

U svakom slučaju, Hill's Sensitive Skin hrana koja ima poseban sastav uravnotežen da pomogne koži kod osetljivih mačaka je dobar izbor ili bilo koja druga hrana na bazi ribe (losos, tuna) sa povećanim sadržajem esencijalnih masnih kiselina, omega 3 i omega 6 koji su vrlo pogodni deluju na regeneraciju i obnavljanje epitela kože. Ako želite tačno da utvrdite koja je supstanca alergen i izaziva preosetljivost, može se uraditi test na alergiju, pre čega mačka mora biti držana isključivo na hipoalergenskoj medicinskoj hrani (npr. Hill's z / d ili Roial Canin Hipoallergenic. Naravno, ako žele da tačno utvrde koja supstanca je alergen i izaziva preosetljivost može se učiniti alergotestom, pre toga mačka mora biti držana isključivo na hipoalergenskoj medicinskoj hrani (npr. Hill's z / d ili Roial Canin Hipoallergenic).

 

Preporučujem da meku krpu ili vatu namočite običnom mlakom vodom i obrišete i očistite promenjene bradavice. Još bolje ako imate antiseptik (Rivanol, Borna kiselina, Octenisept ...) za čišćenje bradavica, a zatim stavite oblog. Na iritirano i crveno mesto možete primeniti biljni proizvod zasnovan na popolisu koji je dostupan u našim prodavnicama - Orme Naturali losion za negu kože za umirujuće upale kože sa osvežavajućim, zaštitnim i čišćenjem; osigurava tonus i elastičnost kože.

 

Možete sačekati da odete kod veterinara, ali ako crvenilo uskoro ne nestane, svakako preporučujem posetu veterinaru u svrhu tačne i tačne dijagnoze i mogućeg lečenja, posebno iz nekoliko mogućih uzroka.

 

 

OZNAKE: