Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja sterilisana ženka je stara oko 20 meseci. Negovana je, redovno je tretiramo protiv unutrašnjih i spoljnih parazita, jede isključivo hranu za mačke, posvećujemo joj mnogo pažnje, čak se i igramo i pričamo sa njom, našta nam ona i odgovara. Nije zaključana u kući, tako da može i da izađe napolje. Međutim, primetila sam da jako često hoće da uhvati svoj rep i onda reži, sikće i mnogo se ljuti. To puno puta u toku dana radi, a neki put zvuči kao da se bije sa drugom mačkom. Letos je to malo manje radila, a zimi češće, mada joj je prozor otškrinut i može da se kreće i napolje. Prošle zime je bila još mlada maca pa sam mislila da će je te detinjarije proći, ali  ona  to  radi i ove zime. Inače,  maca nikada nije sama,

uvek je mažena i poklanja joj se pažnja. Ona se mazi, igra, prede, ljubi nas i ko kuče stalno trči za nama. Šta bi to moglo da bude i da li to treba da me brine? Ujedno, svaki dan dok ležimo, skoči na nas, prede i masira nas prednjim šapicama. Šta joj to znači, posle tog masiranja, obično nam legne na grudi ili noge? Hvala unapred! Milica

O: Mačke koriste svoj rep da iskažu trenutno raspoloženje.

Kada je mačka nervozna, nesigurna i neodlučna, ona će brzo mahati repom.

Svaki objekat koji se kreće u mački izaziva želju za lovom ili igrom, budi njen prirodni instinkt i izaziva interesovanje, tako je i njen rep ponekad njen cilj.

Sve to predstavlja igru. Zvuke koje proizvodi u toku igre repom predstavlaju zvuke agresivnosti, što je takođe fiziološki (mačka se igra, ali i uči).

Iskoristite interesovanje mačke za takvom vrstom igre gde ona juri predmete koji se kreću, pa svaki put kada je zateknete da se igra svojim repom, ponudite joj mnogo interesantniju varijantu:

- ponudite joj igračku koja se sama kreće (miševi koji se navijaju i sami kreću, loptice itd.),
- učestvujte i Vi u igri i probudite joj radoznalost raznobojnom igračkom koja je na elastičnom kanapu i drški (slično igri klupkom),
- na igračke možete naneti sprej ili kapi od mačje trave, pa je dodatno stimulisati i zainteresovati za igru.

Ponekada mačka juri svoj rep jer postoji patološki proces u njegovoj okolini, koji izaziva neprijatnost, bol ili svrab.

Ukoliko Vaša mačka nakon jurenja svog repa pokazuje bol, bolno jauče, i ne dozvoljava da joj dirate zadnji deo tela, ako joj je promenjen izgled kože ili proređena dlaka, ukoliko rep drži u nefiziološkom položaju i pojavljuju se i opšti simptomi oboljenja, potrebno je da mačku odvedete kod veterinara, kako bi je veterinar pregledao i prepisao adekvatnu terapiju.

Pokreti koje mačka čini šapama, a koji podsećaju na masiranje, predstavljaju izraz zadovoljstva, a uočavaju se još dok mače sisa.

Ponekada se ovi pokreti mogu završiti izbacivanjem kandži i zarivanjem kandži u podlogu što predstavlja oštrenje kandži, a ne agresivnost.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak