Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačora starog 5 meseci. Pre nedelju dana ga je izgrebao mačor u predelu vrata, ima 2 rane jedna je mala a druga oko 1,5 cm. To mu je zaraslo, ali sigurno je oljustio ranu i sada ima dosta vode svetlo crvene boje. Ranice nisu doboke, a on ih stalno lize, pa me zanima da li je potrebno da ga odvedem kod veterinara? Ili da mu mažem nesto? Hvala, Katarina


O: S obzirom da su mačke teritorijalne životinje kod njih veoma često dolazi do borbe i formiranja ujednih rana ili ogrebotina kao posledica oštećenja kože kandžama.


Prema izgledu i oštećenju tkiva rane se dele na otvorene i zatvorene. Svaka rana je primarno inficirana, a opšti (gubitak krvi, pad opšte otpornosti, iscrpljenost...) i lokalni (količina zdrobljenog i nekrotičnog tkiva, hematomi, poremećaj cirkulacije...) utiču i pomažu u pojavi infekcije.

Zarastanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je kod mladih životinja, dobro držanih životinja, kao i kod onih koji su u dobroj kondiciji, a kako će ona zarasti zavisi od većeg broja faktora: od pravilne adaptacije rubova rane, od infekcije, od prisutnosti stranih tela... Proces zarastanja se odvija ili reparacijom (zamenom ožiljnim tkivom) ili regeneracijom (stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mestu rane). Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom.

Procesi zarastanja započinju vrlo brzo nakon nastanka rane, a zadatak im je da uklone uništene ćelije  kao i strana tela, kao i da oblože ranu novim tkivom. Drugi ili treći dan nakon sanacije, rana počinje da zarasta što izaziva svrab, pa u tom periodu posebno treba pripaziti na životinju, odnosno dobrom zaštitom maksimalno treba sprečiti mogućnost grickanja, grebanja i lizanja rane.


Naime, mačke su vrlo temperamentne životinje i teško ih je obuzdati u nečemu što su naumile. Kako ne shvataju važnost mirovanja, najčešće svojom tvrdoglavošću izritiraju ranu, a mogu napraviti i ozbiljniju štetu koja iziskuje intervenciju veterinara. Svakako je pristup svakoj životinji  individualan i sam vlasnik će najbolje proceniti kako će njegov ljubimac najlakše podneti taj period mirovanja.


Zaštita rane postiže se zavisno od  lokalizacije rane sa zaštitnim okovratnikom i/ili zavojem. Ako je rana manja možemo je zaštititi čvršćim flasterom, a kod većih možemo koristiti sterilnu gazu, zavoj i zaštitnu mrežicu.


Kako bi se sprečila sekundarna infekcija rane najpre treba oštećeno mesto na koži očistiti i isprati. Ovo možete učiniti običnom vodom ili još bolje fiziološkim rastvorom, pod mlazom (npr. špricom). Mesto možete osušiti sterilnom kompresom, a nakon toga naneti neki antiseptik (Rivanol, Betadin, ...) 1-2 puta dnevno. Za brže zarastanje rana, nakon čišćenja možete naneti cink - vitaminsku mast.


Cink - vitaminska mast sadrži cink oksid i riblje ulje. Riblje ulje sadrži vitamin A koji predstavlja vitamin zaštite epitela, a cink oksid adstrigentno deluje. I riblje ulje i cink oksid su ugrađeni u masnu podlogu koja dobro prijanja na oštećenu kožu i sluznicu štiteći ih od spoljašnjih  uticaja, pospešujući sušenje i zaceljivanje rana. Obolela ili promenjena mesta na koži ili sluznici je potrebno premazivati 1 - 2 puta dnevno.
 
Ako se stanje ne zakomlikuje, rane  u potpunosti zarastaju  za oko 10-14 dana. S obzirom da postoji iscedak iz rane savetujem Vam da macu ipak odvedete kod veterinara koji će pregledati, obraditi i očistiti ranu i po potrebi sprovesti terapiju.

OZNAKE: