Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Nestao mi je mačak od 2.5 godine. Mislila sam da je zbog parenja na neki dan, ali ga nema veliki broj dana i pitam se u čemu grešim.  Pazile smo ga maksimalno mama i ja, hranile kad god smo jele. Imamo veliko dvorište i živimo u malom mestu.  Hvala  i pozdrav. Milica


O: Ugroženost ili želja za dominacijom uzrokuje da ljubimci označavaju teritoriju i na takav način drugim ljubimcima daju do znanja isto. Pri tom, koriste i feces i urin kao mirisne oznake.


U označavanju se ne zadržavaju u "svom" dvorištu, nego često obilaze i označavaju i šire područje. Naime, mačka smatra da se njeno područje prostire i izvan njenog dvorišta, a feces je vidljiva oznaka toga.


Dolaskom dužih dana, karakteristično ponašanje mačaka, u vidu lutanja, borbe oko teritorije i borbi za ženke, polako se intenzivira.

Tokom ovog perioda, ljubimci se cesto  udaljavaju od kuće i na duže vremenske periode, što dodatno komplikuje situaciju. Naime, "napolju" su izloženi različitim zaraznim bolestima, povredama, opasnostima od  vozila,...

Iako se ovakvo ponašanje može preventirati kastracijom, određena istraživanja su pokazala da to nije uvek pravilo. Naime,  specifično ponašanje ljubimaca se umanjuje ili u potpunosti redukuje u 85-90% slučajeva po kastraciji. To nam govori da u 10-15% slučajeva, ljubimac i nakon kastracije može zadržati specifično ponašanje.


Njihova nestajanja (lutanja) traju po nekoliko dana, nedelja pa čak i do nekoliko meseci. Sprovedena su mnoga ispitivanja na temu utvrđivanja teritorije ljubimaca, kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama. Tako, određena studija sprovedena u Velikoj Britaniji na 100 ispitanika (ljubimaca) dovela je do zaključaka da se teritorija prosečnog ljubimca proteže na 200 kvadratnih metara od mesta kojeg ljubimac smatra svojim domom. Međutim, svi se slažu da to zavisi od više faktora, kao što je sama teritorija (reljef), brojnost mačje populacije, pol ljubimaca itd.


U svakom slučaju, nadam se da će Vam se ljubimac ubrzo vratiti. Kada se vrati, savetujem Vam da ga odvedete kod veterinara koji će ga pregledati, osigurati mu prikladnu zdravstvenu zaštitu (prema potrebi) i na taj način i siguran i kvalitetan nastavak života.

OZNAKE: