Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj mačak je dobio tabletu za čisćenje od parazita pa me interesuje da li se ta tableta daje ponovo posle odredjenog vremena ili je taj jedan put dovoljan? Zamolila bih vas još da mi kažete koje sve vakcine macka treba da primi i da li je kastracija mačaka opasna? Veliko hvala, unapred. Sandra

O:
Odrasle mačke koje ne izlaze van stana se čiste od endoparazita dva puta godišnje, a koje izlaze napolje tri puta godišnje. Čišćenje od parazita se sprovodi do kraja života. Mačići primaju dve vakcine u razmaku od 3 nedelje u svrhu zaštite od virusnih bolesti mačaka.

Sa četiri meseca starosti primaju prvu vakcinu protiv besnila. I vakcinu  protiv virusnih bolesti mačaka, kao i protiv besnila primaju jednom godišnje do kraja života.

Kastracija mačka ima dosta prednosti. Nekastrirani mačkovi koji izlaze napolje dolaze u sukob oko teritorije i ženki u teranju i upuštaju se u borbe iz kojih izlaze najmanje sa ogrebotinama koje mogu da se razviju u po život opasne poremećaje opšteg stanja. Mačkovi koji žive u stanu takođe imaju potrebu za obeležavanjem teritorije i neretko se dešava da to čine uriniranjem po nameštaju.

Kastracijom prestaje potreba za ovim nagonima. Kastracija je operativni zahvat koji se izvodi u opštoj anesteziji i kod pravilno urađene operacije to predstavlja najveći rizik. Postoperativni tok je lagan, a mačak već posle nekoliko dana funkcioniše sasvim normalno.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak