ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu staru 4 meseca, vakcinisao sam je čim sam je dobio, ali je ona ubrzo nakon toga počela otežano da diše. Data joj je inekcija kortizona i aminofilin i maca je odmah i potpuno ozdravila. Zaključak je da je ipak imala bronhitis. Medjutim, sada je ponovo počelo to otežano disanje, ali samo kada trči i kad se intenzivno igra. Da li je moguće da maca tako rano oboli od astme, kako se to tretira i kakve su uopšte prognoze kod takvih maca? Hvala. Petar

O: Dispneja ili otežano disanje ponekad može ukazivati na ozbiljan znak poremećaja zdravlja. Uzroci otežanom disanju se mogu nalaziti u oboljenjima srca, teškim slučajevima astme, alergijskim reakcijama, bronhitisu, upali pluća, paralizi ili opstrukciji dušnika itd... U svakom slučaju, mnoštvo različitih uzroka, govori o važnosti pregleda od strane veterinara i postavljanja dijagnoze. I kod kućnih ljubimaca se može javiti astma. Astma se karakteriše otažanim disanjem. U takvom slučaju, mačke mogu ostati bez daha već i nakon malog napora, kao što je penjanje uz stepenice ili naglo podizanje iz ležećeg položaja.

Tokom napada astme vidi se borba za vazduhom. Još se sa sigurnošću ne zna tačno šta uzrokuje astmu, ali se smatra da nastaje usled alergijske reakcije na materije poput grinja, parfema, prašine i slično, što uzrokuje upalu gornjih disajnih puteva uz edem, tako da je otežan protok kiseonika do pluća. Terapija astme se svodi na davanje bronhodilatatora koji imaju ulogu da relaksiraju glatko-mišićni sloj bronhiola i time olakšaju disanje. Kortikosteroidi se koriste u slučaju da je astma alergijskog porekla.

 

Otežano disanje može biti izazvano postojannjem stranog tela. Kod prisustva stranog tela, stalni nadražaj na sluzokožu uzrokuje pojavu disajnih poremecaja. Uz edem sluzokože, stanje se može iskomplikovati sekundarnim bakterijskim infekcijama. Upala pluća je najčešći razlog okoji dovodi do otežanog disanja kod kućnih ljubimaca, a najčešće je nastavak upale grkljana i dušnika. Naravno, uzročnici  mogu doći u pluća udisanjem zagađenog vazduha ili hematogeno (krvlju) iz bilo kojeg drugog organa. Posledično, smanjena je površina tkiva u kojem se vrši razmena gasova iz vazduha i krvi što posledično dovodi do poremećaja u normalnom disanju. Samo disanje je otežano, kašalj bolan i tih te je opšte stanje organizma uvek promenjeno (povišena temperatura, smanjen apetit...).

Kod mladih mačaka treba posumnjati na pneumoniju izazvanu migracijiom larvenih oblika parazita i tretitari mačku u dogovoru sa veterinarom.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak