aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imala sam sijamskog mačora, starog osam ipo godina. Poslednjih dva do tri meseca pojavila mu se izralina na jeziku, pojačano balavljenje (ponekad sa sukrvicom), nije mogao da jede tvrdu hranu i mnogo je mjaukao u toku jela. Vodili smo ga kod veterinara koji je rekao da je to upala i dao mu sirup... Bilo mu je malo bolje, ali su se opet pojavili isti simptomi. Ponovo smo ga odveli kod veterinara (drugog) i rečeno nam je da ima tumor na jeziku, da je nemoguće da se uradi intervencija jer bi morali da otklone deo jezika. Analize krvi su mu takodje bile loše. Jedino rešenje je bilo da ga uspavamo da se ne bi vise mučio. Kako uopste mace dobiju tumor? Zanima me nešto više o toj bolesti. Marija

O: Tumor se u širem smislu definiše kao pojava otekline, izrasline, mase, a u užem smislu definiše kao novostvorene tvorevine ili neoplazme nastale prekomernim i nesvrsishodnim bujanjem sopstvenih ćelija organizma. Tumori po svojoj prirodi mogu biti benigni i maligni. Pojava izrasline na jeziku može biti posledica nekih trauma koje uzrokuju pojavu hematoma.

Zatim usled virusa mogu se javiti papilomatozne tvorevine, kalcifikovane tvorevine. Od malignih tumora mogu biti zastupljeni: karcinomi, fibrosarkomi, hemangiosarkomi, maligni melanom koji može biti pigmentisan. Simptomi koji prate izrasline na jeziku su: hipersalivacija, slinjenje, zadah iz usta, otežano hranjenje, odbijanje hrane, otežano disanje, ponekad krvarenje iz usne duplje. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom životinje. Za tačno i precizno identifikovanje tumoroznog tkiva korisno je uraditi biopsiju. U smislu detaljne dijagnostike može se uraditi: biohemijska analiza krvi, RTG snimak grudnog koša kako bi se isključila pojava metastaza, biopsija velikih limfnih čvorova itd.

 

Hiruško lečenje podrazumeva ekstirpaciju tumora što pre i što radikalnije. Hiruška intervencija može biti kao resekcija ograničenih izraslina, te hemiglosektomija (odstranjivanje polovine tkiva jezika) i kompletna glosektomija. U lečenju se takođe koristi još hemoterapija i zračenje u zavisnosti o kakvom se tumoru radi.

Prognoza bolesti zavisi od tipa i lokalizacije tumora. Povoljnija prognoza se odnosi na tumore lokalizovane na vrhu jezika i ako su benigne prirode. Konačna identifikacija tumora (s tim u vezi da li je benigni ili maligni) moguća je samo nakon patohistološke analize..

U postoperativnom toku indikovano je hranjenje mačke preko naso - ezofago - gastrične sonde.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak