Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dobila sam macu pre 5 dana. Ona je jako mala, i dešava se da uvek kada se probudi ima krmelje ispod očiju. Može li to nekako da se ukloni? I da li treba da se vakciniše? Ima nekoliko buva, ne puno i kupila sam joj ogrlicu protiv njih koja traja 4 meseca. Da li joj to može pomoći? Da li mala maca može da se kupa? Bila bih vam zahvalna kada bi mi odgovorili sto pre,
Tijana

O: Krmelji se mogu ukloniti vatom namočenom u fiziološki rastvor, učinite to blago ali ipak se posavetujte sa veterinarom u vezi pojave krmelja.

Ogrlica protiv buva bi trebalo da pomogne. Ako ne, svratite do nas da Vam ponudimo alternativni izbor ektoparazitika.

Maca se redovno vakciniše prvi put u uzrastu od oko 6-8 nedelja protiv virusnih bolesti mačaka.

Mačke puno vremena provode u samouređivanju i zbog toga ih nije potrebno često kupati. Neke mačke, a to su obično kratkodlake, nije potrebno uopšte kupati, za razliku od dugodlakih mačaka. Njihovo  održavanje krzna puno je teže i komplikovanije, a pogotovo ako maca ima problema sa probavom, pa joj se odpozadi na dlaci prilikom obavljanja nužde može zalepiti vlastiti izmet.

Svakako mačku naučite na redovno četkanje dlake dok je još mala. Kupanje mačeta ne preporučujem pre trećeg meseca starosti. Šampon koji smete da koristite mora biti specijalno proizveden za mace. Pre kupanja dobro iščetkajte macu, u kadu stavite gumeni podložak kako bi sprečili klizanje. Voda za kupanje ne sme biti ni prevruća ni suviše hladna.

Maca se ne sme kupati često.  Moram napomenuti da  većina mačaka uopšte ne voli da se kupa, ali to ćete videti tek kada  pokušate da je  okupate.  Preporučujem da dobro osušite svoju macu kako se ne bi prehladila.

OZNAKE: