ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačku koja je sterilisana pre oko mesec dana. Za sada je još uvek držimo izolovanu od drugih mačora koje imamo, a koji nisu kastrirani. Interesuje me koliko vremena treba da prođe da bi rana od operacije potpuno zarasla, tako da ne dođe do infekcije u slučaju polnog odnosa među mačkama. Hvala unapred na pomoći! Srdačan pozdrav!

O: Rana se smatra zaraslom onda kada se skinu konci sa rane koja nije imala nikakvih komplikacija prilikom zarastanja (infekcija, mehaničko oštećenje, pucanje šavova, granulom itd.). U većini slučajeva je to period od 7-10 dana. Šavovi koji se nalaze unutar organizma su resorptivni i počinju da se razlažu pod dejstvom enzima organizma vrlo brzo, a već posle dve nedelje nemaju funkciju.

Ukoliko je prošlo mesec dana, mačka se oporavila, nije imala nikakvih komplikacija prilikom postoperativnog perioda, verujem da nema problema ukoliko je spojite sa mačorima.

Svakako biih Vam savetovala da kontaktirate veterinara koji je operisao Vašu mačku jer je on najbolje upućen u njeno zdravstveno stanje, a kontrolnim pregledom može dopustiti ili odložiti spajanje sa mužjacima.

Ukoliko ipak odlučite da je spojite, bez pregleda, savetovala bih Vam da nadgledate ponašanje mužjaka. Ukoliko su previše agresivni i napadni, izolujte mačku ponovo.

 

OZNAKE: