mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Radi se o krpelju. Ujeo je mog mačka, pa me zanima da li sam ispravno postupio tako što sam polio malo benzinom tu malu zver koja je posle nekoliko sekundi otpala sa mog mačka ali, primetio sam da ga to peče pa sam isprao vodom. Krpelj je otpao, molim za vas komentar. Goran

O: Krpelja je potrebno mehanički skloniti bez bilo kakvog polivanja (benzin, alkohol, rakija i sl.). Nakon mehaničkog otklanjanja krpelja, neophodno je da mačku stavite neki preparat koji će ga određeni vremenski period štititi od ektoparazita.

U te svrhe možete koristiti spot-on preparate (Frontline, Fypryst, Advantage) ili ogrlicu (Foresto). Sto se tiče efikasnoisti svi navedeni preparati su sličnog stepena zaštite, s tim što se spot-on preparati nanose na 4 nedelje, a ogrlica ima zaštitni efekat 7-8 meseci.

O zaštiti mačke od krpelja pisali smo u odgovoru koji glasi Krpelji kod mačaka.

Potrebno je naglasiti i da nema preparata koji pruža 100% zaštitu pa je bitno koristiti preparate u propisanim intervalima, a pored toga redovno pregledavati životinju – naročito nakon boravka van kuće. Što pre krpelj bude otkriven i uklonjen, manja je šansa da prenese infekciju na životinju. Pažnju treba obratiti na intenzivno češkanje i grickanje određenog područja, iritaciju kože, bezvoljnost.

Krpelj na mestu uboda izaziva reakciju organizma u vidu upale; crveno, natečeno, temperirano područje. Nakon što ste odstranili krpelja može kao posledica upale doći do promene pigmentacije na tom mestu zbog čega se mogu vidjeti sitne tačkice. Isto tako može se raditi o zarastanje ubodne ranice i stvaranju male kraste na mestu gde je bio ubod krpelja.

Ukoliko je prilikom izvlačenja krpelja, deo ostalo zaboden u kožu organizam će ga izbaciti opet upalnom reakcijom u vidu gnojne pustulice ili se oko tog dela (strano telo u organizmu) kao produkt reaktivne upale stvori vezivno tkivo i zaostane malo podkožno zadebljanje. Gubitak dlake može biti reakcija na navedene promjene ili poslijedica češanja i grickanja mjesta koje životinji stvara iritaciju.

Ukoliko imate bilo kakvih sumnuji oko zdravlja vaše mačke, ipak vam preporučujem da posetite svog veterinara koji će pregledati mačku.

OZNAKE: