ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Pozdrav, imam ženku, staru godinu i 8 meseci, sterilisanu, koja po nekad vrati hranu koju je upravo pojela, tj.povrati, nebitno je koja je hrana u pitanju, dešava se retko, uglavnom jednom u toku dana, jednom mesečno, nedeljno, kako kad, dajem joj benzopet, i uglavnom je ta pasta dosta uticala na smanjenje učestalosti regurgitacije, mada je i pre davanja paste taj problem imala po nekad, maca ima i pupčanu kilu, koja eto greškom i zaboravom veterinara nije prilikom sterilizacije uklonjena, potpuno se normalno ponaša, vesela je, lepo jede, često jede, igra se, normalno spava i sve je ok, u ambulanti su mi predočene sledeće mogućnosti:analiza krvi sa analizom enzima jetre, rendgen sa kontrastom i za početak davanje klometola. Ja ne bih macu da mnogo maltretiram, jer je inače plašljivija nego ostale, i jako je vezana za kuću, mada izlazi i napolje. Molim vas da me posavetujete, uglavnom jede vlažnu hranu iz kesice, na moju žalost slabo jede granule, za šta su krivi ukućani, i pored toga sto joj kupujem royal canin za sterilisane mačke, i jede meso. Hvala, Natalija

Mačke, kao i psi, su životinje koje lako povraćaju tako da povremeno povraćanje ne mora značiti bolesno stanje.  Zdravstveni status životinje se procenjuje sveobuhvatno sa opštim stanjem životinje (nije vezan za jedan simptom).  

U slučajevima kada povraćanje nije jedini simptom i kada je učestalo, uzroci mogu biti: poremećaji gastrointestinalnog trakta, intolerancija na hranu, invadiranost crevnim parazitima, opterećenost digestivnog trakta hairball - dlakama formiranim u kuglice itd.


Postoji oboljenje koje se karakteriše regurgitacijom tek pojedene hrane - Megaezofagus.


Oesophagus ili jednjak je mišićna cev koja sprovodi hranu od usta do želuca. Kada hrana dospe u jednjak, izaziva refleksne mišićne kontrakcije i relaksacije koje imaju zadatak da sprovedu hranu do želuca. U slučajevima kada je prekinuta ili oslabljena neuromišićna veza, jednjak gubi tonus i sposobnost da sprovodi hranu do želuca. Hrana se nakuplja u lumenu jednjaka što dodatno dovodi do njegove dilatacije, tj. proširenja jednjaka.


Megaezofagus je stanje proširenosti jednjaka pri čemu ne postoji mogućnost transporta hrane do želuca uz pomoć mišićnih kontrakcija. Ovo stanje može biti urođeno ili stečeno.


Urođeni megaezofagus se javlja kod mladih maca. Predisponirane rase su Sijamska mačka i mešanci sa Sijamskom mačkom. Smatra se da urođeni megaezofagus nastaje zbog nedovoljne inervacije mišićnog sloja jednjaka.


Stečeni megaezofagus nastaje kod odraslih maca usled poremećene ili prekinute inervacije mišićnog sloja jednjaka koja može nastati kao posledica raznih oboljenja.


S obzirom da redovno dajete antiendoparazitska sredstva i pastu protiv dlačnih loptica, uzrok regurgitacije morate utvrditi na osnovu analiza koje su Vam kolege preporučile.


Klinički pregled i laboratorijske analize krvi i urina uz rentgensku dijagnostiku su nezaobilazne u postavljanju dijagnoze ovakvog tipa oboljenja.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak